Hlavní obsah

Jak dýchat při běhání? Chce to čas a trochu cviku

Kdo běhá, ví, dýchá. Kdo začíná, lape po dechu. Nohy máte v pořádku, ale dýchání vás brzdí? Možná jste frustrovaní, že zkušenější běžci takové trable nemají, dýchají s menším úsilím a běhají s lehkostí. Nepropadejte panice. Každý jednou začínal a měl podobné potíže jako vy nyní. Chce to jen čas se prodýchat ke správnému dýchání.

Foto: Profimedia.cz

Plíce potřebují být zásobeny. Když se správně naučíte dýchat, poběží se vám o poznání lépe.

Článek

Tělo běžce potřebuje hluboký nádech, aby se kyslík dostal pořádně do plic, kde se z plicních sklípků dostává do krevního řečiště. Lépe okysličená krev znamená více kyslíku ve svalech.

„Hodiny, které denně prosedíme, obvykle vedou ke špatnému dechovému stereotypu, který si lehce přenesete i do tréninku. Správné dýchání při rekreačním běhu nebo při jiné aerobní aktivitě ovlivňuje práci svalů. Pomáhá zvládat fyzickou aktivitu. I na dýchání závisí váš výkon,“ uvedla pro server rehabilitace.info trenérka Zdenka Tajbošová.

Více energie znamená větší výdrž. Možná dýcháte rychle, ale to neznamená, že do sebe dostanete dostatek kyslíku. Patrně jde jen o ploché dýchání, které není ideální. Při tomto vás může také začít píchat v boku.

Podstatné je, aby se vdechovaný kyslík dostal do bránice, takto ho do těla dostane více a efektivněji ho využijete. Důležité je držet si rytmus, který by neměl mít výkyvy ani při rozdílné rychlosti běhu.

Jak tedy dostat dýchání pod kontrolu a otevřít vaše plíce pro lepší běh? Důležitá je praxe a trénink. Pokud budete běhat více, lépe se naučíte dýchat. Dýchání je přirozená věc, ale vy tělo zatěžujete, tudíž se mění i fungování těla a jeho funkce. Pro začátek zkuste pomalejší tréninky, které pro vás budou příjemné a relaxační.

Začátky bývají snadné. Na úvod zvolte minutu chůze a zaměřte se na hluboké dýchání. Soustřeďte se na své břicho, jak dýcháte. S rychlejším tempem a přibývajícími kroky se bude také zrychlovat váš dech, spotřeba kyslíku pro tělo. Pro začátek nevolte obtížný terén, ten by vám začátky jen komplikoval. Rovinka úplně postačí.

Vše je o tréninku a cviku

Nadechujte se nosem, vydechujte pusou. Vzduch se takto ohřeje a očistí, což zvláště ve městě, není na škodu. Pro dýchání nosem musíte uzpůsobit tempo, jinak po pár stech metrech vypustíte duši. Je rozdíl mezi chůzí a běháním. Pokud se tedy občas nadechnete i ústy, nic se neděje. Lepší mít více než méně v plicích.

Nezapomeňte také na správné držení těla. Držte hlavu nahoru a uvolněte ramena. Pokud se dostanete do skleslé a shrbené pozice, můžete snížit kapacitu plic.

Pokud máte vyzkoušeno, naučeno, přidejte na tempu po dobu jedné minuty. Přejděte do svižné chůze a stále hluboce dýchejte. Stále myslete, že se učíte a držte pravidelný rytmus.

Nezapomínejte ještě na jednu skutečnost. Pokud máte lepší fyzičku, snadněji srovnáte dech s během. Pokud jste na tom s fyzickým fondem na štíru, máte nadváhu, vyžádá si správné dýchání více času. Vše je o tréninku a cviku. Dobrý běh!

Reklama

Související témata:
Plíce