Hlavní obsah

Je libo trochu té maratónské exotiky? Žádný problém!

René KujanSport.cz

Maratónská turistika je ve světě stále skloňovanějším pojmem. Stále více lidí touží po zdolání závodu svých snů a zároveň si v dané zemi užít i dobu regenerace, navštívit zajímavá místa, zkrátka prožít další výjimečné okamžiky. A v tomto směru se probouzí i Česká republika. Nemáme sice takovou nabídku jako třeba sousední Německo, ale v zásadě je už i u nás možné vyjet za maratónem a dovolenou na jakýkoli kontinent.

Foto: Profimedia.cz

Je libo maratónskou exotiku? Dnes už žádný problém!

Článek

Kromě samotného závodu jsou specializované kanceláře schopné zajistit vám také letenku, ubytování, zapůjčení vozu, ale třeba i domorodé průvodce, vstup do národních parků a podobně. Tipy na návštěvy zajímavých míst bývají samozřejmostí. Klientela samotná je velmi různorodá. Tvoří ji party kamarádů, manželské páry i vytížení manažeři, kteří potřebují přijít na jiné myšlenky. „Jediné slovo, kterým dokážu naše klienty specifikovat je ‚věrní'," směje se Lucie Červenková z kanceláře Maraton Travel. Jejich kancelář, či spíše sportovní pobočka, vznikla už v roce 2008 z popudu jednoho dlouholetého klienta, cestovatele a vášnivého běžce.

V Německu najdete v nabídce maratónských kanceláří třeba i plavby zaoceánskou lodí, kde běháte na atletickém oválu na některé z vyšších palub. Takové vymoženosti nás ‒ chtělo by se mi říci bohudík ‒ zatím nečekají. To ovšem neznamená, že se od nás nemůžete vydat na trasu nějakého pěkného běhu třeba i po moři. Jednak nebude profesionálům činit potíže zajistit lodní lístky na přání, jednak už druhým rokem vyplouvá na svou cestu také Běholoď, sesterský projekt Kololodi. „S Kololodí jsme začínali před sedmnácti lety s jedním termínem," říká Zdeněk Kukal z Geotouru. Teď jich mají skoro padesát. „Zatímco zájem o cyklistiku už zřejmě kulminoval, běhání je na strmém vzestupu. Není důvod, proč bychom se tomuto trendu měli bránit. Konečné slovo ale bude mít samozřejmě zájem zákazníka," doplňuje pan Kukal.

Na největší maratón světa, na odlehlý ostrov nebo za gorilami

Tato netradiční forma cestování je u nás ovšem stále spíše v plenkách. Maraton Travel pokryje v průměru čtyři až pět závodů měsíčně, Běholoď zatím vyplouvá jen jednou ročně. S cestovkou se můžete dostat na populární maratóny v New Yorku nebo Bostonu, ale i další z takzvaných World Marathon Majors. Možná je i úplná exotika jako maratón na Havaji, ultra v poušti Namib nebo na grónských ledových pláních. Můžete se zajet podívat na gorily horské ve Rwandě a pak si v hlavním městě Kigali střihnout maratón. Nebo se raději vydáte na Machu Picchu, či k jezeru Titicaca?

Pokud chcete zažít trochu té exotiky a zároveň nechcete utratit větší částky, možná se vydáte na Běholoď mezi chorvatské ostrovy. Spí se v kajutách na tradiční dřevěné jadranské lodi, jež je pro vás takovým plujícím zázemím. „O nic se nemusíte starat, na nic nečekáte, běžíte si nalehko, loď je vaším přístavem. Jen jíte, spíte, pijete, plujete, plavete ‒ a hlavně žijete," vypráví Zdeněk Kukal s jiskřičkami v očích. Běžecké trasy přizpůsobují běholodníci vaší náladě, výkonnosti i momentálnímu rozpoložení. Zkušený průvodce vás vezme ve skupině na běžeckou túru nebo vám poradí s individuálním programem. Jezdí se už v květnu, kdy u Jadranu nebývají ještě taková vedra a slunce už zároveň vykukuje více než u nás. Ostrovy s malebnými přístavními městečky jsou už v květu a září zelení. „Je to vlastně i taková aromaterapie se spoustou příjemných vůní květin a zároveň mořem," doplňuje vynálezce Běholodi.

Třešnička navíc

Kromě toho, že se u maratónských cestovek nemusíte o nic starat, nabízejí ještě jednu nezanedbatelnou výhodu ‒ někdy umí zajistit startovní číslo i na oficiálně vyprodaný závod. Jak je to možné? „Obvykle se nám podaří dohodnout s pořadateli na přidělení určitého počtu garantovaných startovních čísel," vysvětluje paní Červenková.

Běhání je určitě poměrně individuální záliba, mnohem více než třeba cyklistika, ale jednou dvakrát ročně by nemuselo být špatné strávit pár dní ve společnosti stejně naladěných lidí, navíc v zajímavém prostředí, co říkáte?

Spojujete závody v zahraničí s delším pobytem?
Ano, rád/a poznám zemi blíže.
80 %
Někdy. Záleží, v jaké zemi se závody konají.
0 %
Ne, spěchám hned domů.
20 %
Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Reklama