Hlavní obsah

Starý pardál vlastní silou pětkrát překonal zeměkouli

Londýn

Stařičký Brit Ronald Hill, známý též jako Ron se už o mnoho let dříve stal ikonou svého sportu a jedním z nejvlivnějších sportovců na Zemi nejen v rámci své generace, ale všemi generacemi napříč. Už v roce 2014 slavil půl století, kdy nevynechal jeden jediný den, aby čile nevyskotačil na trénink. Není divu, že za svůj život naběhal už více než 216 460 kilometrů, což je 5,4x rovníkový obvod Země. A toto číslo se každým dnem stále zvyšuje.

Foto: facebook Ronhill

Ron Hill se zkrátka nikdy nešetřil.

Článek

Ron Hill není ze „staré školy". On sám je „stará škola". Byl a je nesmírně tvrdý muž a pionýr snad ve všech aspektech svého sportu, jaké si dokážete vymyslet. Svým způsobem je fanatik. Nevěřil na tempové tréninky a raději závodil na kratší distance, to považoval za klíčový prvek každého svého tréninkového týdne. Svého času nevěřil ani na odpočinek a regeneraci a dřel do úmoru každý den, aniž by si dal jediný den volna. Když ho později skolila zranění a choroby, přešel na více strukturovaný trénink a do svého závodního roku zařadil dvě regenerační období. Jakmile se naučil nedovést své tělo ke kolapsu, zařadil tréninkový týden o třinácti jednotkách.

Pionýrem byl také v oblasti sportovní výživy. Dodnes je známá jeho glykogenová dieta (carbo-loading diet). „Nízký příjem uhlohydrátů tři čtyři dny a pak jejich vysoký příjem další tři čtyři dny. U mě to skvěle fungovalo," říkal o svém přístupu později.

V rámci tréninku na sobě dělal pokusy také s vysokou nadmořskou výškou, s vysokými tréninkovými dávkami každý týden. Pravidelně běhával 161 kilometrů týdně, tři týdny před důležitým závodem zvyšoval kilometráž na 209. Byl také jedním z prvních, kdo začal trénovat naboso. „Chtěl jsem vypadat jako drsňák. A taky byl běh naboso mnohem jednodušší," komentoval to Ron Hill později.

Pravý vlastenec

Nikdy se nebál v ničem experimentovat. A protože mu nevyhovovalo třeba dostupné běžecké oblečení, vymýšlel si svoje. Měl doktorát z textilní chemie, tak si založil rovnou vlastní společnost vyrábějící průlomové běžecké ošacení. Dodnes zůstávají v povědomí běžců třeba jeho síťovaný nátělník, trenky Freedom Short nebo běžecké elasťáky či nepromokavé bundy s reflexními pruhy. Bohužel musel firmu z finančních důvodů v 90. letech prodat.

Železný stařík se už za svého života stal legendou. Byl druhým mužem světa, který pokořil hranici 2:10 hodin na maratónu. Soutěžil snad na všech distancích a všech druzích povrchu. Stal se mistrem Evropy v maratónu. A v maratónu vyhrál také hry Commonwealthu. Jinak při něm kupodivu závodní štěstí moc nestálo. Podařilo se mu sice jednou nastavit světový maratónský rekord, ale neoficiální. Na čtyřech jiných distancích se mu podařilo nastavit oficiální světové rekordy, na maratónu však ne. Dvakrát reprezentoval svou zemi na olympiádě, medaili však nepřivezl.

I přesto patří železný chlapík Ron Hill v pomyslné běžecké síni slávy do první řady. Nezapomínejte na to, že i dnes tento téměř osmdesátiletý muž vybíhá na svůj trénink, který bude mít minimálně jednu míli. Dělá to tak už více než 52 let.

Reklama

Související témata: