Hlavní obsah

Tragicky zahynul při tréninku. Dnes má vlastní závod

Josef RendlSport.cz

Ještě dva roky a lednová běžecká desítka zvaná Rybakros bude mít třicetileté výročí od svého založení. Závod se koná na počest tragicky zemřelého Milana Ryby a letos si pro celkové vítězství doběhli Tomáš Mach a Vlaďka Hrstková. Náročnost trasy znásobila nepříjemná ledovka pokrytá slabou vrstvou sněhu.

Foto: Filip Mikeš

Rybakros - zimní ledová prověrka závodní morálky

Článek
Fotogalerie

Tradiční Rybakros v Krčském lese aneb Jak se běhá na ledě

Milan Ryba byl běžec, organizátor a tmelič běžecké komunity, který v roce 2004 tragicky zahynul na horách. Po atletických závodech měl tehdy ještě v plánu dlouhou běžkařskou túru v Jizerkách a Krkonoších. Vyrazil, přestože ho týmoví kolegové z AVC od tohoto podniku zrazovali. K večeru se výrazně zhoršilo počasí, Milan nejspíš ztratil orientaci a došly mu síly. Pak už ho nikdo nikdy neviděl. V květnu byly nalezeny jeho ostatky poblíž krkonošských Míseček. Rybakros bude navždy vzpomínkou na tohoto muže.

Na start letošního ročníku se do altánku u zamrzlého rybníka Labuť v sobotu 28.ledna ráno přihlásila skoro stovka odvážlivců, které neodradila ani rtuť pod bodem mrazu a hlavně ledovka, která pokryla většinu závodní trasy. Pro ženy a starší veterány byl připraven jeden pětikilometrový okruh, ostatní museli tuto porci zdolat dvakrát. „Vypadá to, že dnes bude ideální volbou nazout tretry," ozývá se z řad závodníků při předzávodní rozcvičce. Mnoho z nich s potěšením glosuje, že po závodní lednové pauze je opět vhodná příležitost potkat se s kamarády, zjistit aktuální běžeckou formu a poměřit síly se sebou samými a soupeři.

Předchozí dva ročníky opanovali rychlíci Martin Frei a Aleš Drahokoupil, letos mezi hlavní favority patřili Tomáš Mach či příbramský borec Honza Hostička. „Mám v nohách nedávný maratón v Českých Budějovicích, který se běžel v podzemních garážích. Cítím se trochu unaveně, ale do závodu půjdu s odhodláním," plánoval Honza před startem. V altánu končila registrace, závodníci si připnuli startovní čísla a hlavní organizátor pan Matiášek začal s proslovem ohledně trati. Na závodníky a závodnice čekala dvě prudší stoupání a dva seběhy. V 10:30 padl startovní výstřel.

Od prvních metrů se začíná konsolidovat čelní skupinka, kde první housle hrál zmiňovaný Tomáš Mach, který obul speciální asicsky s hřeby ve špičce i na patě. V půlce prvního okruhu se začal vzdalovat ostatním. Snažil se mu sekundovat bývalý fotbalista Daniel Kupidlovský ze Zličína, třetí příčku jistil čtyřicátník Michal Kovář, který má za sebou desítky maratónů a ultramaratón. Ledovka si vybrala první oběti nepříjemných pádů, většinou naštěstí bez následků. Bohužel pro jednu ze starších závodnic to neplatilo, v seběhu na asfaltu uklouzla, v noze to nepříjemně zabolelo a nebylo možné pokračovat v závodě. Jeden ze soupeřů kolegiálně zastavil a přivolal záchrannou službu. Mezi tím doběhl do cíle Tomáš Mach s komfortním náskokem před Kupidlovským. „Jsem rád, že mě boty podržely, běželo se mi celkem v pohodě. Akorát se mi samovolně spustila krev z nosu a já si dal pár doušků. Nedalo mi to ovšem zastavit a přepustit vítězství," zhodnotil své závodní vystoupení.

Mezi ženami dominovala podle očekávání Vlaďka Hrstková, na kterou se v cíli těšil roční synek. „Mojí preferencí je orientační běh, ale občas si dám i čistě běžecký závod. Rybakros jsem běžela dnes poprvé, trať byla zajímavá a bylo potřeba dávat pozor na to, aby člověk někde neuklouznul. Na jaře bych ráda vylepšila osobní rekord v běhu na 10 kilometrů, v Pečkách bych chtěla stlačit čas pod 40 minut," prozradila své plány s úsměvem sympatická běžkyně.

Po doběhu posledního běžce dali organizátoři rychle dohromady výsledkovou listinu, tak aby účastníci závodu dlouho nemrzli. Mezi přihlížejícími slavnostnímu vyhlášení a předávání byl i tradiční účastník závodu Petr Štěpánek, starosta Prahy 4, který ovšem v poslední době laboruje se zraněním. Závěrečná tombola byla pěknou třešničkou na dortu na povedené běžecké akci z kraje rozjíždějící se běžecké sezóny. „Rybakros patří mezi klasiky mého závodního kalendáře, letošní rok byl díky kluzkému povrchu jeden z nejtěžších, ale užil jsem si to," řekl Lukáš Přinda, donedávna reprezentant na divoké vodě, který se po zranění očí vrací do kolotoče běžeckých závodů v Praze a přilehlém okolí.

Reklama

Související témata: