Hlavní obsah

Běžci všech zemí, milujte se a družte se!

Praha

Sólový výběh je v mnohém směru uvolňující, relaxační, hlavu čistící a stres potlačující, to je jasná věc, a právě z těchto důvodů mnoho lidí také běhá. Ale co když už začne jít o výsledky, zvyšování výkonnosti, běžecký růst? Tam už může být tím správným odrazovým můstkem právě běžecká společnost. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Ve skupině jde všechno lépe.

Článek

V naší kotlině nemá bohužel běžecké shlukování, seskupování a klubování ještě vybudovanou takovou tradici, ale podívejte se třeba na západ od nás. Každý správný Němec je alespoň v pěti spolcích, sdruženích nebo klubech (aby bylo neustále co slavit). Mnoho z nich právě v těch běžeckých. Nejinak je tomu třeba na britských ostrovech nebo ve Spojených státech. Kdo začíná s běháním, automaticky se ohlíží po nějakém vhodném klubu. V čem je ta výhoda?

Všichni, kteří klubem nějakou delší dobu procházeli, se vesměs shodují na „vývojovém cyklu", uzavírání kruhu ‒ nejprve přišli jako nováčci, zelenáči, neználci a čerpali zkušenosti, vědomosti od druhých, od zasloužených členů klubu. S tím, jak zdokonalovali nejen svoje teoretické znalosti, ale hlavně praktické zkušenosti, situace se opakovala, jen v opačném gardu. Nyní mohli oni sami prospět nově příchozím a podělit se s nimi o to, co se naučili, a varovat před chybami, kterých se třeba sami dopustili, aby jiní už nemuseli. Výhoda? Obrovská!

Skupina stejně smýšlejících, stejně laděných osob přináší i další benefity:
Ve skupině, klubu můžete najít nové přátele, nové sparring partnery pro individuálnější formy tréninku.
Můžete poznat nové běžecké trasy, s nimiž vás ostatní členové seznámí.
Mezi ostatními můžete nasbírat nekonečné množství motivace, např. při týmových soutěžích, ale i samotných společných tréninkových jednotkách. Můžete najít inspiraci mezi množstvím nejrůznějších životních příběhů.
Nebudete tak líní. Individuální trénink zrušíte velice snadno, prostě se nezvednete z křesla. Když ale něco slíbíte skupině přátel, vyvléká se už mnohem obtížněji.
I společné záznamy na nejrůznějších tréninkových platformách a sociálních sítích vám pomůžou udržovat motivaci pěkně v obrátkách.
A hlavně: S ostatními zažijete mnohem víc legrace!

Určitě to znáte i z vlastní zkušenosti a měli možnost pozorovat na sobě: Když běžíte ve skupině, jste i v tréninku schopni dotlačit se k většímu úsilí, podat lepší výkon. Je to zákonitost lidské psychiky ‒ ve smečce prostě fungujeme lépe. Dokážeme se vzájemně vybudit k lepším výkonům a příroda nám k tomu navíc nahrává i tím, že člověk ve skupině méně vnímá únavu a bolest a umí jim lépe čelit.

Jak si užít trénink ve skupině s různou výkonností?
PŘÍKLAD RYCHLOSTNÍHO TRÉNINKU:
3x 15 min. na maximum ‒ všichni vybíháme ze stejného místa jedním směrem naplno. Po sedmi osmi minutách otáčíme směr o 180° a vracíme se do výchozího bodu. V ideálním případě se otáčíme po 8 minutách, udržíme negative split (rychlejší druhou polovinu) a po čtvrthodině se všichni scházíme na stejném místě a společně můžeme absolvovat tříminutový meziklus, abychom to celé ještě dvakrát zopakovali.
Trénujete někdy ve skupině?
Ano, vcelku často.
7,5 %
Ne, téměř nikdy.
82,3 %
Občas.
10,2 %
Celkem hlasovalo 147 čtenářů.

Reklama