Hlavní obsah

Biatlonový start? Viróza, nervozita, pomalá střelba... Ale půjde to nahoru, věří Vítková

Pokljuka

Takřka zkopírovali start minulé sezony. Rozpaky, žádná sláva, rozsáhlý výčet důvodů, proč nebyli výš. Čeští biatlonisté ztráceli v prvních dvou týmových závodech Světového poháru v Pokljuce. Michal Šlesingr si zopakoval desáté místo z loňského prvního startu v Östersundu jen s tím rozdílem, že teď jel s Evou Puskarčíkovou, zatímco loni po jeho boku stála Jessica Jislová. Mix skončil čtrnáctý, loni byl lepší. Ovšem jen o jedinou příčku.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Úvodní podnik Světového poháru v biatlonu - smíšená štafeta dvojic.

Článek

I proto si biatlonisté můžou říci: Nic se neděje. Vždyť loni sezona končila olympijskými medailemi. Co teď bylo špatně v první epizodě? „Největší chybu jsem udělala ve druhém kole, kdy jsem spěchala zbytečně na čelo závodu. Místo toho, abych se schovala za některou ze soupeřek, jsem plýtvala silami. V závěru mi pak chyběly," líčila pro biatlon.cz česká ženská jednička Veronika Vítková trable ve smíšené štafetě. Ale nijak ji to neničilo. „Jsem přesvědčená, že forma půjde nahoru. Na sněhu jsme zatím lyžovali jen dva týdny, a tak ještě nejsme tolik rozježdění, ani rozzávodění."

Největší problém týmu? Jednoznačně střelba. V součtu střeleckých časů byla česká čtveřice nejpomalejší, v přesnosti byli horší jen Rakušané. Nad vším čněly dvě nepovedené položky Markéty Davidové. „Myslím si, že to nezvládla psychicky," hodnotil asistent trenéra Jiří Holubec a vyzdvihl pozitivum: sedmý nejlepší běžecký čas na druhém úseku. Ani on nechce dělat ukvapené závěry. „V tréninku žádný problém nebyl, střelba se našim dařila. Možná sehrála roli nervozita, šlo o první závod, jedeme dál."

Krupčík zaskočil za nemocného kolegu

Šanci účasti za nemocného Ondřeje Moravce uvítal Tomáš Krupčík, poprvé zkusil smíšenou štafetu. „Byl jsem moc rád, že vůbec startuju, protože jsem mohl prošťouchnout formu před dalšími závody. Věřím, že to bude jen lepší a lepší stejně jako moje pocity ze zdejší nadmořské výšky," uvedl Krupčík.

I Michal Šlesingr měl podle plánů trenéra mužů Zdeňka Vítka ještě odpočívat. Moravcovy žaludeční potíže však Šlesingra nutily k záskoku. „Na konci soustředění v Imatře a pak i doma jsem doléčoval menší virózu," nastínil ro svazový web problémy zkušený matador „Nejelo se mi úplně zle, ale k tomu, co bych si přál, to mělo daleko," poznamenal dále.

Nejkritičtější moment závodu přišel na třetí střelecké položce, kde se Šlesingr až díky třem náhradním nábojům vyhnul trestnému kolu. Důvod k jásotu neměl... „Nemůžeme říkat, že jsme s 10. místem spokojení. Na druhou stranu to není ani žádný výbuch. Drželi jsme se kolem šestého místa a nepovedla se jen jedna položka," bilancoval Šlesingr.

Další závod je na programu ve středu, kdy muže čeká vytrvalostní dvacítka, o den později jedou ženy patnáctku.

Reklama

Související témata: