Hlavní obsah

Laťka je vysoko, ví český biatlonový šéf. A tak vymýšlí, jak udržet boom

Nové Město na Moravě

Biatlonový účet Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyzněl lehce rozpačitě. Jedničku si zaslouží organizátoři od obětavých dobrovolníků po moderátory i diváci, kteří vytrvale fandili i v nečase, jenž se nad Vysočinou o víkendu rozhostil. Ekonomicky skončí podle předsedy svazu Jiřího Hamzy akce s rozpočtem 65 milionů korun v plusu. Výsledkově ale český tým příliš nezářil, dojem mírně spravil až závěrečný závod s hromadným startem mužů.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Jiří Hamza (ve žlutém) při slavnostním vyhlášení v Novém Městě na Moravě.

Článek

V Novém Městě mají s biatlonem dál velké plány, a tak organizátoři, funkcionáři i trenéři řeší, jak dál udržet fanoušky u sportu, který v posledních letech tolikrát nadchl české fanoušky. Nejbližší sraz světové elity se na Vysočině koná při příštím ročníku Světového poháru v březnu 2020. A Češi dál touží po návratu mistrovství světa. „Chceme ho pro rok 2024 nebo 2025 a věřím, že ho dostaneme,“ říká Hamza.

„Když máme tak skvělé fanoušky, byla by škoda ho tu nemít. Vždyť ti lidé fandí, i když dojíždí 60. závodník, to nikde jinde na světě není,“ cení si. „Jen se teď musíme chytnout výsledkově, abychom ten boom udrželi,“ připomíná jednu ze základních podmínek úspěchu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

NMNM? READY FOR TOMORROW! #biathlonworldcup #nmnm #biathlon #ceskybiatlon

Příspěvek sdílený Český biatlon Official (@cesky.biatlon.official),Pro 19, 2018 v 2:08 PST

Hamza věří, že výsledková šeď prvního trimestru sezony, z níž výrazněji vybočuje třetí místo Markéty Davidové v Pokljuce, je jen dočasná. „Nejsme fotbal, abychom si mohli dovolit někoho odvolávat, na to nemáme prachy,“ vtipkuje. Po olympiádě nastala trenérská škatulata, Zdeněk Vítek přešel k mužům, ženy vede norský kouč Egil Gjelland.

„Laťka z minula je vysoko. Ale změnil se systém, naskočili jsme do něčeho nového. Egil i Zdeněk od začátku říkali, že se chystáme směrem k mistrovství světa. A to je za necelé tři měsíce,“ připomíná šéf svazu a odkazuje na minulou sezonu, která vyvrcholila ziskem dvou olympijských medailí. „A touhle dobou jsme také seděli nešťastní z výsledků kluků a po Novém roce jezdili jak z partesu,“ říká.

Rezervy připouští ve zdravotním zabezpečení, vždyť různé nemoci řádily v týmu od začátku sezony. „Tam to nefungovalo, možná jsme to trochu podcenili,“ připouští Hamza. „Budeme muset investovat, abychom měli doktory k dispozici takřka neustále,“ plánuje.

Reklama