Hlavní obsah

Moravec s Puskarčíkovou vybojovali v premiéře dvojic na MS deváté místo, slaví Norové

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Smíšený závod dvojic není zrovna oblíbenou disciplínou českých biatlonistů. Ve švédském Östersundu sice měli nejlepší střelbu ze všech, ale na lepší než deváté místo Evy Puskarčíkové a Ondřeje Moravce z premiéry disciplíny na MS to nestačilo. Přesto jde o historicky druhý nejlepší výsledek reprezentačního páru, lépe skončili jen dvěma lety při SP v Kontiolahti Koukalová s Moravcem šestí.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Johannes Thingnes Boe se může radovat ze zlaté medaile

Článek

Do premiéry smíšeného závodu na šampionátu se zapojily páry z 28 zemí. Nejlépe to díky Wiererové rozjel italský mix před norským. První část obstaraly ženy a Puskarčíková sice výrazně zaostala v běhu, ale na střelnici si počínala slušně, z deseti ran dobíjela jen jednou. Moravec pak pomohl reprezentační pár dostat trochu víc dopředu, vleže ani vstoje nepotřeboval vůbec náhradní náboj.

V polovině závodu figurovalo Česko na 9. místě se ztrátou 37 sekund na vedoucí Německo, s nímž kontakt držely Francie, Itálie a do té doby střelecky bezchybná Ukrajina. Norsko maličko zaostalo kvůli třem chybám, které udělal J. Boe na střelnici. Když se pak dostaly do hry znovu ženy, tak Wiererová s Němkou Hermannovou ujížděly všem, chytla se jich už jen Norka Röiselandová.

Moravec vybojoval místo v desítce

Puskarčíková na lyžích nebyla schopná české postavení zlepšit, ale snažila se dobře odstřílet. Položku vleže zvládla čistě, vstoje ale musela spotřebovat všechny tři rezervní náboje a byl z toho pro českou dvojici pád na dvanácté místo. Finišující Moravec se snažil zlepšit, co ještě šlo. Opět zvládl poslat do terče všech deset ran a proti Lotyšsku obstál i v závěrečných metrech běhu.

V čele se mezitím díky výbornému výkonu Samuelssona přihlásilo do hry o medaile i Švédsko a nakonec bralo bronz. O titulu rozhodovala až závěrečná položka vstoje, při ní nezaváhal J. Boe a jel tak vstříc své třetímu zlatu z letošního šampionátu. Stříbrná medaile patří Itálii.

Moravcův výkon je příslibem

Čeští reprezentanti si vysloužili pochvalu od trenéra za střelbu, vždyť na celkem osmi položkách dobíjeli pouze čtyřikrát a vše šlo na vrub ženské polovičky. „Moravec nepotřeboval vůbec náhradní náboj, to byla vážně paráda a jen škoda poslední stojky Evíka, která dělala tři opravy a tím nám cukly dvojice před námi, jinak mohl Ondra jet klidně o šesté místo," řekl trenér Zdeněk Vítek.

Litoval ale slabšího běhu Puskarčíkové, která na lyžích ztratila přes minutu a čtvrt. „Tempo bylo ale od prvního úseku až zběsilé a potvrdilo se, že tahle sprinterská disciplína nám úplně nesedí. Moravcův výkon v běhu i na střelbě je příslibem pro mužskou štafetu, z konečného umístění nejsme úplně zklamaní," líčil Vítek.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu - smíšený závod dvojic
1. J. Boe, Röiselandová (Nor.) 35:43,2 (0+6)
2. Hofer, Wiererová (It.) +13,4 (0+5)
3. Samuelsson, Öbergová (Švéd.) +20,0 (0+8)
4. Lesser, Herrmannová (Něm.) +30,5 (0+6)
5. Pidručnyj, Merkušynová (Ukr.) +41,5 (0+5)
6. Jelisejev, Pavlovová (Rus.) +52,7 (0+5)
7. Guigonnat, Simonová (Fr.) +1:06,5 (0+10)
8. Eder, Hauserová (Rak.) +1:08,2 (0+5)
9. Moravec, Puskarčíková (ČR) +1:34,1 (0+4)

Reklama