Hlavní obsah

Návrat Koukalové? Cesta existuje. Ale jen přes bolest a vysvětlování

Jablonec nad Nisou

Devatenáctého března to byly dva roky od posledního biatlonového vystoupení Gabriely Koukalové, v norském Holmenkollenu se loučila se sezonou stříbrem v závodě s hromadným startem. Jenže byla to rozlučka i s kariérou? Bývalá mistryně světa a dvojnásobná olympijská medailistka zatím definitivní rozhodnutí neohlásila a zprávami na sociálních sítích spíš rozdmýchává spekulace o svém návratu. „Ráda bych vše rozsekla do konce května,“ ohlásila v jednom ze svých facebookových příspěvků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová při vyhlášení ankety Sportovec roku 2018.

Článek

Řada fanoušků po nepříliš vydařené biatlonové zimě návrat někdejší ikony vyhlíží, ale případné znovuzapojení Koukalové do kolotoče Světového poháru provázejí tři zásadní otazníky – zdravotní, vztahový a výkonnostní.

Davidové nevadí

Přerušení kariéry předcházely vleklé potíže s lýtky a achilovkami, které se jí nedařilo vyřešit. Ale soudě dle příspěvků, které přes zimu zveřejňovala z běžecké stopy, posilovny i výběhů, ji minimálně v rekreačním sportování nebrání.

Snadný by však nebyl návrat do českého týmu. Zejména po vydání třaskavé autobiografie Jiná si bude minimálně část vedení i reprezentantů chtít některé pasáže nechat vysvětlit.

„Já s ní netrénovala, v týmu jsem tehdy nebyla, když se něco dělo, ale v ničem mi nevadí,“ stručně okomentovala případný návrat někdejší hvězdy kometa uplynulé sezony Markéta Davidová. Veronika Vítková, kterou Koukalová v knize zrovna nešetřila, se nechtěla vyjadřovat vůbec, sdílnější byl Michal Krčmář, jednička mužského týmu.

Bolí i návrat po měsíci

„Myslím, že všichni jsme schopni Gabču přijmout zpátky, pokud si sedneme a vyříkáme nejasné věci, které se propíraly v médiích. Věřím, že nějaká cesta zpět se najít dá, já s tím problém nemám, ačkoliv mě se to zase tolik netýká,“ říká Krčmář.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Michal Krčmář po střelecké položce vleže během štafetového závodu.

Větší komplikaci vidí v délce pauzy 29leté Koukalové. „Vím, jak je těžké se vracet po měsíci volna na jaře, jak to bolí. A po dvou letech? To si nedovedu představit. Ale to si musí Gabča sama vyhodnotit, jestli by na to měla morál,“ hlásí Krčmář.

Sportovního ředitele svazu a bývalého šéftrenéra Ondřeje Rybáře zatím spekulace nechávají chladným. „Neřešíme věci, které se k nám na stůl nedostaly. Až bude něco konkrétního, můžeme se vyjadřovat,“ tvrdí.

Vrátí se podle vás Gabriela Koukalová k biatlonu a bude opět závodit na nejvyšší úrovni?
Ano.
22,2 %
Ne.
77,8 %
Celkem hlasovalo 13825 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články