Hlavní obsah

Český biatlon má novou královnu! Davidová slaví jen tři dny po obhajobě bakalářky

Praha

Český biatlon má novou královnu a stala se jí celkem podle očekávání teprve 22letá Markéta Davidová, která se jako jediná během sezony 2018/19 prosadila na stupně vítězů v individuálních závodech Světového poháru.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Markéta Davidová je novou královnou českého biatlonu.

Článek
Fotogalerie

Studentka České zemědělské univerzity složila v pondělí bakalářské zkoušky v oboru zoorehabilitace a o tři dny později se dočkala ve vinohradském Národním domě nejvyššího ocenění i na biatlonovém poli.

„Určitě je to fajn, taková pěkná tečka za sezonou, a jsem ráda, že si někdo všímá mých výsledků. Když jsem loni na galavečeru byla vyhlášena ještě juniorkou roku, nečekala bych, že za rok vyhraju celou anketu," usmála se Davidová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Markéta Davidová převzala ocenění za vítězství v anketě o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2018/19.

Kouzlení v podání Davidové

Na pódiu zvládla i čarování. „Aleš, ten kouzelník, je spolužák ze školy, už jsem mu jednou pomáhala, ale tohle číslo s meči jsme trénovali jen trochu. Snad to nebyl nějaký průšvih, byla jsem z toho kouzlení nervóznější než z celého večera," řekla Davidová, která měla skvostný hned úvod sezony v Pokljuce, když doběhla překvapivě třetí v závodě na 15 km.

Senzačně pak vyhrála lednový sprint na 7,5 km v Anteserselvě, kde vybojovala i třetí místo v závodě s hromadným startem. Na stříbrný stupínek pak vystoupila po zkráceném vytrvalostním závodě v Canmore. Na MS ve Švédsku si pak připsala sedmou příčku ve sprintu. Významný podíl měla i na bronzu štafety při SP v Oberhofu. V celkovém hodnocení Světového poháru obsadila 21. místo.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová při smíšené štafetě v Soldier Hollow.

Skokanem roku je Krupčík

Skokanem roku se ve 31 letech stal Tomáš Krupčík, jenž ve Světovém poháru posbíral 154 bodů, a to bylo více než za celou předchozí kariéru dohromady. Dvanáctým místem ve zkráceném vytrvalostním závodě v Canmore si zaběhl svoje maximum ve SP. Na mistrovství světa se zásadně zasloužil o 4. místo české štafety mužů a skončil 18. ve stíhačce a 20. v závodě s hromadným startem.

Krupčík nestihl dojet včas a čelil podezření, že ve volném čase ujíždí na mase. „Když jdu kolem řeznictví, musím se hlídat, abych ho nevykoupil," uvedl nedávno biatlonista, jenž má rád černou barvu pro její praktičnost a žije s přítelkyní, kterou je česká biatlonová reprezentantka Jessica Jislová.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Životní výsledek v podobě dvanáctého místa zajel český biatlonista Tomáš Krupčík ve zkráceném vytrvalostním závodě v kanadském Canmore.

Českou nadějí je Voborníková

Cenu pro naději si odnesla Tereza Voborníková, která teprve před devíti dny oslavila 19. narozeniny a z dorosteneckého MS na Slovensku přivezla dvě stříbrné medaile.

Do Síně slávy se in memoriam dostaly i dvě dívky považované za velké biatlonové talenty, jejichž život ale v pouhých devatenácti přervala tragická smrt. Jana Krkošková byla v červnu 1990 zavražděna v areálu pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a Tereza Hlavsová zemřela v únoru 2006 při dopravní nehodě.

Ankety vyhlášené při Galavečeru českého biatlonu
Biatlonista roku
1. Markéta Davidová
2. Tomáš Krupčík
3. Michal Krčmář
4. Ondřej Moravec
5. Veronika Vítková
Biatlonová naděje
Tereza Voborníková
Skokan roku
Tomáš Krupčík
Trenér roku
Tomáš Holubec
Biatlonová Síň slávy
Tereza Hlavsová – in memoriam
Jana Krkošková – in memoriam
Ján Húska
Božena Kubíčková
Nejlepší událost biatlonové sezony
1. Prémiové vítězství Markéty Davidové ve Světovém poháru
2. Strhující atmosféra Světového poháru v Novém Městě na Moravě
3. První stupně (3. místo) Markéty Davidové ve Světovém poháru
4. Třetí místo ženské štafety na Světovém poháru v Oberhofu
5. Čtvrté místo mužské štafety na mistrovství světa v Östersundu

Reklama

Související témata: