Hlavní obsah

S Češkou se rvala o zlato. Teď kvůli ní hrozí ruskému biatlonu další skandál!

Moskva/Praha

Hlavní sezona ještě ani nezačala a ruskému biatlonu hrozí další skandál. Jekatěrina Glazyrinová dostala od IBU poslední varování za to, že v kalendářním roce zmeškala už dvě dopingové kontroly, píše server sportexpress.ru s odvoláním na vyjádření prezidenta Ruského biatlonového svazu Vladimira Dračeva. Při třetím prohřešku závodnici hrozí zastavení činnosti.

Foto: Sport.cz

Ruské biatlonistce Jekatěrině Glazyrinové hrozí další škraloup.

Článek

„Káťa trénovala individuálně, nesplnila předepsané podmínky (o hlášení místa přípravy) a má už dvě varování," uvedl Dračev na adresu Glazyrinové, které nefiguruje ve výběru sborné pro nadcházející závody SP a Poháru IBU. „Vzhledem k hořké zkušenosti s Margaritou Vasiljevovou, nehodláme nic riskovat a v prosinci s ní (Glazyrinovou) na žádnou akci nepočítáme. Později uvidíme."

Dvaatřicetiletá Glazyrinová, jejímž největším individuálním úspěchem je druhé místo ze stíhacího závodu při SP v Hochfilzenu ze sezony 2014/15, se přitom až letos vrátila k závodění po vypršení dvouletého trestu za porušení antidopingových pravidel. Na letním MS v běloruském Raubiči se v srpnu podělila o zlato ve sprintu s českou reprezentantkou Lucií Charvátovou.

Letos v září udělila federace IBU osmnáctiměsíční stopku za porušení antidopingových pravidel Vasiljevové, jež zmeškala během 12 měsíců tři dopingové kontroly. Ruský biatlon navíc kvůli jejímu trestu v ženské kategorii ztratil jedno startovní místo, ve Světovém poháru tak Rusky budou startovat v počtu pěti místo šesti.

Ruský biatlon zatím po skandálu se státem řízeným dopingem nemá plné členství v IBU. Je pouze provizorním členem bez hlasovacího a volebního práva a bez možnosti podávat návrhy. Ruští reprezentanti se nicméně závodů včetně SP či MS účastnit mohou.

Reklama

Související témata: