Hlavní obsah

Smutek biatlonistů. Trestné kolo na posledním úseku připravilo Česko o desítku

Östersund
Aktualizováno

Trestné kolo na posledním úseku vzalo reprezentantům šanci na dobrý výsledek. Čeští biatlonisté v sestavě Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář obsadili až 13 místo ve štafetovém závodě Světového poháru ve švédském Östersundu, kde slavili prvenství úřadující mistři světa v této disciplíně Norové.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec na trati

Článek

Na české straně nebyl žádný důvod k úsměvům. „Není to dobré, přitom se dalo jet o hodně slušný výsledek. Jsem z toho bezprostředně po závodě trochu rozhozený. Už ta Moravcova stojka byla dlouhým zdržením a Bimbo na poslední ležce měl hodně rozházenou střelbu. Lekl se asi jednoho kalibru a když pak byl na trestném kole, věděl jsem, že to celkově bude takové neslané, nemastné," připustil v České televizi trenér biatlonistů Zdeněk Vítek.

Úvodní úsek zvládli nejlépe Němci díky Lesserovi, který střílel čistě a nesmírně rychle. Předával s náskokem sedmi vteřin na Itálii a Francii. Šlesingr vleže i vstoje jednou dobíjel. „Škoda každého náboje navíc a já musel použít dva. Na trati to bylo úprk, ale víc jsem ze sebe na lyžích vydat nemohl," líčil český biatlonista, jenž dokončil svou části závodu dvanáctý se ztrátou téměř čtyřiceti vteřin.

Biatlonisty trápil vítr

Střelbu vleže na druhém úseku výrazně poznamenal silný poryv větru, při němž musely na trestné kolo Francie i Rusko, dokonce dvakrát kroužil německý debutant Horn. Naopak Moravec všemi pěti ranami zasáhl terč, což znamenalo výrazné vylepšení českého postavení. Do vedení se tak dostali Italové před domácími Švédy a Nory, reprezentační štafeta byla před stojkou sedmá.

Jenže přišla tři Moravcova dobíjení a tím, jak se snažil v nevyzpytatelných podmínkách každou ránu pilovat, zdržel se na stavu přes minut. „Vítr se točil, že se v některých okamžicích nedalo přesně vystřelit. Ale já za žádnou cenu nechtěl jít na trestné kolo," vysvětloval pro Českou televizi.

Štvrtecký na dohled desítky

Na předávce byli Češi devátí, za první Švédsko se zavěsili Norové a za ně se už vytáhla Francie. Tarjei Boe pak na třetí úseku neměl v běhu konkurenci a dominoval i při střelbě. Po položce vstoje byl starší z fenomenálních norských sourozenců v čele o téměř dvacet vteřin před Francouzem Desthieuxem.

Štvrtecký, který přesně za dva týdny oslaví 21. narozeniny, potřeboval při obou zastávkách na střelnici po dvou náhradních nábojích, ale na trati si počínal nebojácně a finišmana Michala Krčmáře poslal do boje z jedenácté pozice, těsně za Němci.

Už před střelbou vleže závěrečného úseku bylo jasné, že o prvenství si to rozdají Norsko a Francie. Johannes Boe jednou dobíjel a měl už jen osm vteřin na Martina Fourcadea, který při nasazování malorážky na záda ztratil brýle.

Krčmářovi střelba nevyšla

Z bitvy o bronz vypadlo domácí Švédsko, když Samuelssona ani tři náhradní náboje vleže neuchránily od trestné kola. Bohužel stejně dopadl na své první položce Krčmář, přestože v poryvech větru rány několikrát odkládal. Češi tak mohli zapomenout na umístění v první desítce.

Norsko mělo po závěrečné střelbě náskok deseti vteřin na Francii a jelikož v běhu neměl obhájce prvenství ve Světovém poháru vůbec konkurenci, J. Boe dovezl úplně v klidu štafetu k triumfu. Za Martinem Fourcadem uhájil bronzovou pozici pro Itálii Windisch.

Německo dokončilo štafetu po celkem čtyřech trestných kolech až osmé. Krčmář, kterého i při závěrečné zastávce na střelnici, zpomalila dvě dobíjení, pak v cílové rovince nedokázal v finiši předstihnout Kanadu a bylo z toho až 13. místo pro české kvarteto.

A využít celkem čtrnáct rezervních nábojů, tak špatnou bilanci neměl z TOP 10 nikdo, ani ti zklamání Němci.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Muži - štafeta (4x7,5 km):
1. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Bö, J.T. Bö) 1:10:30,4 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení)
2. Francie (Jacquelin, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -32,3 (1+7)
3. Itálie (Hofer, Bormolini, Cappellari, Windisch) -1:27,1 (0+8)
4. Rusko -1:41,4 (1+10)
5. Švédsko -2:00,7 (2+12)
6. Ukrajina -2:32,7 (0+9)
...13. ČR (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) -4:23,0 (1+14)

Reklama

Související témata: