Hlavní obsah

Stupně už měl český biatlonista na dohled. Návrat je zase o chlup radostnější

Obertilliach

Připomínky boreliózy zůstávají, ale zdá se, že už přichází i forma. Český biatlonista Tomáš Krupčík vracející se po zdravotních trablech v dnešním sprintu v rámci III. kola IBU Cupu v rakouském Obertilliachu vybojoval šesté místo! Stupně vítězů měl v závodě "druhé ligy" takřka na dohled. Ale i velkou kliku v podobě ještě zachovalé trati, jak sám přiznal.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Tomáš Krupčík na archivním snímku.

Článek

„Je mi jasné, že nízké startovní číslo mi opravdu hodně pomohlo. Zezadu se totiž mezi nejlepší nikdo neprosadil," přiznával po boji pro biatlon.cz jedenatřicetiletý reprezentant, že mu napomohly příhodné okolnosti.

Dosáhl na nejlepší výsledek české zálohy v nové sezoně, nejvýše byl minulý týden v Ridanně osmý Vítězslav Hornig, který pro tento víkend povýšil do SP. Krupčík zatím marně v předešlých závodech atakoval elitní dvacítku. Teď zůstal 25 sekund od pódia.

„Tomášův výsledek je hodně cenný, ale měl i štěstí, protože běžel s nízkým startovním číslem, kdy byla trať ještě v kvalitním stavu," podotkl trenér Aleš Ligaun.

Ale i tak byl závodník, jehož rozlet z minulé sezony zatavil opakovaný atak nemoci v přípravě, hodně spokojený. „Cítím, že výkonnost se opět posunula kupředu, ale zatím ještě nejsem připraven na sto procent, jak bych si představoval. Věřím, že o vánočních svátcích najezdím nějaké objemy a v lednu se vrátím k závodům v ještě lepší formě."

Na desetikilometrové trati se dařilo i Milanu Žemličkovi, který obsadil 25. pozici. „Byl přitom vylosován až na samý konec druhé skupiny. I on běžel dobře a měl živý projev jako na začátku sezony v Sjusjoenu," připomněl Ligaun.

Mikuláš Karlík skončil 45. a Ondřej Hošek doběhl na 61. příčce. Mezi ženami dosáhla v závodě na 7,5 km Natálie Jurčová na 21. místo, Tereza Voborníková byla v cíli klasifikována na 44. pozici a Anna Tkadlecová obsadila 46. příčku. Mezi muži vyhrál Aleksander Fjeld Andersen z Norska, z žen byla nejlepší Johanna Skottheimová ze Švédska.

Žemlička dosáhl nejlepšího českého výsledku o den dříve na trati zkráceného vytrvalostního závodu, po třech chybách na střelnici obsadil 25. místo, bodoval také 37. v pořadí Krupčík. V kategorii žen dosáhla na 36. místo Anna Tkadlecová. Mimo bodované příčky zůstali 54. Mikuláš Karlík, 61. Ondřej Hošek a v kategorii žen také juniorka Tereza Voborníková, v cíli klasifikována na 46. pozici. Závod mužů na 15 km vyhrál Ukrajinec Sergej Seměnov, mezi ženami byl na 12,5 km dlouhé trati nejlepší Stefanie Schererová z Německa.

Do sobotních singlů nastoupí Natálie Jurčová a Mikuláš Karlík, závěrečné mixy poběží Anna Tkadlecová, Tereza Voborníková, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík.

Reklama

Související témata: