Hlavní obsah

Bez diváků! Biatlonisté na Vysočině pojedou v nezvyklé kulise

Praha
Aktualizováno

Žádné výbuchy nadšení ani zklamání. Jen rány ze zbraní, k tomu pokyny trenérů. Nadcházející Světový pohár biatlonistů v Novém Městě na Moravě se uskuteční bez přítomnosti diváků a pojede se tak v nezvykle klidné kulise. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Při odchodu z jednání to nejprve naznačil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, záhy to bylo potvrzeno. Závody se uskuteční od 5. do 8. března.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vysočina Arena při SP v biatlonu v prosinci 2016. Tehdy zaplněná. Teď v ní závodníci budou skoro sami.

Článek

Testy v neděli odhalily v Česku první tři případy nákazy novým typem koronaviru. "Z mého pohledu je to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a organizátoři se s tím budou muset vypořádat. Vzhledem k tomu, kolik lidí na tu akci mělo přijet, je to preventivní opatření a za mě jsem žádnou jinou alternativu neviděl," řekl ČTK Hamáček.

Během čtyř dnů je na programu šest závodů. Organizátoři očekávali každý den 30 000 návštěvníků. Prodány byly vstupenky za 22 milionů korun, uvedl dříve premiér Andrej Babiš.

Předseda biatlonového SP Jiří Hamza rozhodnutí o konání závodů bez diváků respektuje. Příjmy ze vstupného se podle něj blíží dokonce k 35 milionům korun. Případné vracení peněz divákům budou podle jeho slov organizátoři teprve řešit. Není známo, jestli by jim někdo takto ztracenou sumu kompenzoval. Rozpočet akce se pohybuje okolo 65 až 70 miliónů korun.

Minulý týden pořadatelé uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufali, že se závody uskuteční podle plánu. Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) na Twitteru apeloval na to, aby Bezpečnostní rada státu rozhodnutí o biatlonu už neodkládala.

Žádná jiná srocení lidí v minulých dnech v Česku nebyla kvůli koronaviru nijak omezována.

Je otázkou, jak bude naloženo s dalšími sportovními akcemi. Ve středu o nich bude jednat na dalším zasedání Bezpečnostní rada státu. Například v neděli se ve fotbalové lize hraje derby Slavia – Sparta, na které by mohlo dorazit 20 tisíc fanoušků.

Bezpečnostní rada státu o koronaviru jednala už minulý týden, občanům pak doporučila necestovat do italských regionů postižených nákazou. Tento týden se rada zaměřila na masové akce včetně biatlonu. "Jak je známo, Švýcarsko rozhodlo o zákazu akcí s více než tisícovkou osob, Francie s 5000 osob. Ve středu ráno rozhodneme o dalších akcích," řekl na tiskové konferenci Babiš.

Řada zemí k rušení velkých akcí zatím nepřikročila.

Novým typem koronaviru šířícím se od prosince z Číny se nakazilo už přes 88 000 lidí v téměř sedmi desítkách zemí. Tři tisíce nakažených zemřely. Z evropských zemí hlásí nejvíce případů nákazy Itálie. Právě tam při MS naposledy závodili elitní biatlonisté. Anterselva je ovšem stranou problematických regionů.

Jak to bude podle Hamzy s prodanými vstupenkami
"Po jednání se zainteresovanými státními orgány oznámíme do 20. dubna 2020, nejpozději však dle zákona do devadesáti dnů, mechanismus, jakým se bude vracet vstupné, případně zda bude možná výměna za vstupenky na Světový pohár ve Vysočina Areně v roce 2021."
Zdroj: Svazový web

Reklama

Související témata: