Hlavní obsah

Konec! Biatlonový šampion oznámil, že v sobotu uzavře fantastickou kariéru

Ovace zaplněných tribun budou chybět ve chvílích, kdy bude opouštět scénu. Francouzský biatlonista Martin Fourcade v sobotu při předčasně končícím SP v Kontiolahti uzavře fantastickou kariéru stíhacím závodem, v němž má bojovat o další trofej.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Francouz Martin Fourcade při sprintu SP v Kontiolahti.

Článek

Fourcade, pětinásobný olympijský vítěz a třináctinásobný mistr světa, se rozhodl ukončit kariéru v 31 letech.

O konci kariéry dnes otec dvou dcer informoval na sociálních sítích. "Je čas se rozloučit. Díky za tuhle jízdu," zakončil svůj emotivní projev. O tom, že bude závodit už jen dva roky, hovořil po hrách v Pchjongčchangu, odkud odjel se třemi olympijskými tituly.

Fourcade dominoval uplynulé dekádě podobně jako předtím Nor Ole Einar Björndalen. Jako první dokázal posbírat sedm křišťálových glóbů.

Až loňskou sezonou se protrápil a na trůnu ho vystřídal norský rival Johannes Thingnes Bö. S ním bojuje o další glóbus, o jehož majiteli se rozhodne v sobotním stíhacím závodu.

Ve Světovém poháru ho čeká 347. start. Na kontě má 82 vítězných pohárových závodů, víc prvenství nasbíral jen Björndalen (95).

"Pořád mám vůli vydat ze sebe to nejlepší a jezdit po horách, ale pokračování mého růstu jako muže, jako otce se musí nyní ubírat jiným směrem. Je čas se rozloučit," dodal rodák z Pyrenejí.

Po odečtu dvou nejhorších výsledků v sezoně vede teď hodnocení seriálu Bö, a to o 19 bodů. V absolutním součtu má už jen virtuální lídr Fourcade deset bodů navrch.

Ve Finsku už byly zrušeny nedělní štafety, závodí se bez diváků, sobotní stíhačka by se ale ještě měla uskutečnit, i když některé výpravy hlásí předčasný odjezd. A kdoví, jestli v překotném vývoji s ohledem na pandemii nevezme za své i dosud naplánovaný závod.

Reklama

Související témata: