Hlavní obsah

Historický malér na střelnici. České biatlonistky si štafetu zpestřily sedmi trestnými koly

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Sedm trestných kol musela ve finském Kontiolahti absolvovat štafeta českých biatlonistek, což je pro ni střelecky nejhorší bilance v novodobé historii Světového poháru. Konečné 11. místo reprezentantek je při totální bídě na střelnici, kvůli níž musely odběhnout přes kilometr navíc, je pro ně tak vlastně malým zázrakem. Po devíti letech slaví triumf Švédky a ukončily téměř dva roky trvající štafetovou neporazitelnost norských žen, které po trápení při střelbě obsadily až 8. místo.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová v Kontiolahti.

Článek

Představilo se celkem 21 štafet, z nichž úvodní úsek zvládly nejlépe Švédky. Výborně si ale vedla i Jessica Jislová, která na střelnici potřebovala jediný náhradní náboj a obstála i běžecky, takže předávala pátá se ztrátou pouhých pěti vteřin na třetí Italky. „Řekla bych, že jsem to rozjela obstojně. Až mně obě položky přišly šíleně lehké, ke konci už toho měly nohy dost, ale nechala jsem na trati úplně všechno," líčila pro ČT Jislová.

Charvátová byla na lyžích hodně rychlá a na ležku druhého úseku dorazila jako třetí, jen s nepatrnou ztrátou na Brorssonovou. Musela sice třikrát dobíjet, ale zvládla to bez nutnosti návštěvy trestného kola. Se švédskou štafetou udržely krok díky perfektní střelbě Francie a Itálie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Charvátová během štafetového závodu.

Běžecky nesmírně silná Charvátová dorazila na střelnici k položce vstoje pátá, jen čtyři sekundy za Ukrajinou. Absolutně ale vyhořela, z osmi ran zasáhla jen jediný terč!!! Zase se zjevil z minulosti strašák zodpovědnosti, česká biatlonistka se úplně rozklepala. „Snažila jsem se být odvážná, bohužel se mi to vůbec nepovedlo," líčila zklamaně.

Foto: Antti Aimo-koivisto, Reuters

Hanna Öbergová pomohla štafetě Švédska k triumfu.

Přes maximální využití náhradních nábojů musela jít na čtyři trestná kola. Charvátová se snažila malér alespoň trochu zmírnit na lyžích a díky druhému běžeckému času na svém úseku předávala desátá, ale dělily ji více než dvě minuty od dominujících štafet Francie a Švédska.

Markéta Davidová na třetím úseku dělala běžecky maximum, na svém úseku měla na lyžích úplně nejlepší čas a před druhou střeleckou položkou měla reálnou šanci vytáhnout štafetu na šesté místo. Jenže nejlepší z reprezentantek nestačily ani tři rezervní náboje, aby vstoje vyčistila všechny terče. Přes trestné kolo ale předávala finišmance Evě Puskarčíkové devátá.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová v průběhu vytrvalostního závodu.

Mezitím se prakticky rozhodlo o obsazení stupňů vítězů. Sestry Öbergovy vytáhly Švédsko ke zlatu, stříbro připadlo Francii a bronz zajistila Německu skvěle finišující Herrmannová.

Závěrečná členka české štafety odstřílela čistě a rychle ležku, za necelých dvacet sekund. Při stojce se dostala dokonce do boje o čtvrté místo, ale podlehla atmosféře a nevyrovnala se s různě se točícím větrem. Zůstaly ji tak na stavu dva terče, což znamenalo kroužit 300 metrů navíc a propad až na 11. místo v cíli.

Světový pohár biatlonistek v Kontiolahti - štafeta na 4x6 km:
1. Švédsko (Skottheimová, Brorssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) 1:12.44,5 (0+8)
2. Francie (Bescondová, A. Chevalierová-Bouchetová, Ch. Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) +9,6 (0+9)
3. Německo (Hinzová, Preussová, Hammerschmidtová, Herrmannová) +43,9 (0+12)
4. Rusko (Pavlovová, Kazakevičová, Mironovová, Kajševová) +2:31,3 (2+11)
5. Ukrajina (Blašková, Valj Semerenková, Vita Semerenková, Pidhrušná) +2:39,9 (2+9)
6. Itálie (Vittozziová, Lardschneiderová, Wiererová, Sanfilippová) +2:46,6 (0+14)
-------
11. Česko (Jislová, Charvátová, Davidová, Puskarčíková) +4:02,8 (7+14)

Reklama