Hlavní obsah

Davidová ve stihačce devátá, vítězná Röiselandová získala žluté číslo

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Markéta Davidová přes tři chyby na střelnici udržela při stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek pozici v elitní desítce a za 9. místo brala slušnou porci bodů. Úplně v rakouském Hochfilzenu vyhořela druhá česká reprezentantka Lucie Charvátová, která vstoje netrefila ani jeden terč a nakonec vůbec stíhačku nedokončila. Prvenství brala Norka Marte Röiselandová, která tím získala i žluté číslo pro vedoucí ženu seriálu.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Lucie Charvátová totálně nezvládla střelbu vstoje.

Článek

Davidová startovala z pátého místa, ale díky výbornému výkonu na lyžích neztratila kontakt s úplnou špičkou a když dala úvodní položku čistě, dostala se dokonce do čela stíhačky. Při druhé ležce udělala jednu chybu, ale ze střelnice odjížděla i po trestném kole pátá se ztrátou 21 vteřin na vedoucí tandem Röiselandová, Alimbekovová.

Běžecky byla česká závodnice připravena skvěle, jenže ani při střeleckých položkách vstoje si pokaždé neodpustila jednu chybu a tím vypadla ze hry o stupně vítězů. „Lyže jsem měla skvěle připravené. Trať ale byla docela ledovatá, dvakrát jsem měla namále, abych nežuchla na zem. Kombinuju teď střelbu na jeden a dva nádechy a snad to jde," říkala. „Davidová měla rány mimo terč docela kalibrové, ale přece jen to chtěl víc čistých položek než pouze jednu," řekl norský trenér českých žen Egil Gjelland.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová se v leže nevyvarovala chyby

Charvátová se v polovině závodu držela na dvacáté pozici, jenže přišla stojka, kde jí risk s rychle odpálenou položkou nevyšel a bylo z toho pět trestných kol. Když totéž zopakovala při závěrečné položce, Charvátová ze stíhačky odstoupila. „Těžko vysvětlit, co se tam s Lucií dělo, ale po tom zoufalství nemělo cenu ji trápit dál," řekl k tomu Gjelland.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Vítězkou stíhacího závodu se stala Norka Marte Olsbuová Röiselandová, druhá skončila vítězka sprintu Alimbekavová.

Pro vítězství si dojela Norka, přestože na rozdíl od běloruské soupeřky musela na trestné kolo. Skokankou závodu byla Švédka Hanna Öbergová, která se zlepšila o 25 míst na čtvrté v cíli. Nicméně vedení ve Světovém poháru musela přepustit Röiselandové.

Světový pohár biatlonistek v Hochfilzenu - stíhací závod žen na 10 km
1. Röiselandová (Norsko) 29:04,6 (1)
2. Alimbekovová (Bělorusko) +11,0 (0)
3. Simonová (Francie) +20,9 (1)
4. H. Öbergová (Švédsko) +21,4 (0)
5. Knottenová (Norsko) +52,6 (0)
6. Wiererová (Itálie) +1:04,9 (2)
7. E. Öbergová (Švédsko) +1:11,8 (3)
8. Preussová (Německo) +1:13,9 (3)
9. Davidová (ČR) +1:22,0 (3)
....
Charvátová (ČR) nedokončila
Stav SP (po 6 závodech)
1. Röiselandová (Norsko) 271
2. Alimbekovová (Bělorusko) 265
3. H. Öbergová (Švédsko) 259
4. E. Öbergová (Švédsko) 208
5. Wiererová (Itálie) 185
6. Preussová (Německo) 184
7. Eckhoffová (Norsko) 172
8. Knottenová (Norsko) 163
-----
11. Davidová (ČR) 153
53. Charvátová (ČR) 25
64. Jislová (ČR) 3

Reklama