Hlavní obsah

Sbohem, lásko. Biatlonový mistr světa a olympijský medailista učinil zásadní krok

Oslo/Praha

Znovu nakopnout kariéru se mu už nepodařilo, a tak se rozhodl skončit. Podobně jako nedávno Němec Simon Schempp se loučí s bohatou biatlonovou kariérou i Nor Lars Helge Birkeland, mistr světa a stříbrný olympijský medailista.

Foto: Profimedia.cz

Lars Helge Birkeland se rozloučil s kariérou.

Článek

Stejně jako zmíněný Schempp, ani Birkeland se nedokázal naplno vyhrabat z vleklých zdravotních problémů a dostat se do formy na níž byl zvyklý.

„Nadešel čas poděkovat a rozloučit se se svojí první láskou," začíná svůj vzkaz na Instagramu 32letý rodák z Tönsbergu.

Záhy ujasnil, že onou první láskou není žádná žena, nýbrž biatlon.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lars Helge Birkeland (@lhbirkeland)

„Po nudné minulé sezoně se zdravotními problémy a špatnou formou jsem se v létě a na podzim s plným nasazení vrhl do pokusu o návrat do elitní společnosti. Bohužel jsem neuspěl. A uvědomil jsem si, že jedna etapa mého života skončila," přiznává.

Posledním jeho výstupem na nejvyšší úrovni pro něj zůstane loňská stíhačka v rámci SP v Ruhpoldingu, kde obsadil dvacáté místo. Následně ještě posbíral několik pódiových umístění na nižší úrovni v IBU Cupu.

„Byla to báječná, náročná a bláznivá jízda po horské dráze, která pro mě začala před 24 lety. Posledních 14 let jsem veškerý svůj čas investoval do dráhy profesionálního sportovce. Nikdy jsem neměl plán B, ale celou duší jsem se oddal svojí disciplíně," bilancoval Nor.

Pochopitelně poděkoval svojí rodině, týmovým kolegům, servismanům a fanouškům, kteří ho podporovali.

„Teď se těším, že si na chvíli užiju úplnou svobodu. Budu mít čas popřemýšlet o tom, po jaké další cestě se vydám. A co vlastně budu dělat, když jsem konečně dospělý," dodal.

Reklama

Související témata: