Hlavní obsah

Ostrá kritika servismanů v Novém Městě. Americká biatlonistka je pobouřena fotografiemi spoře oděných dívek

Nové Město na Moravě/Praha

Biatlonová elita bude v Novém Městě bojovat od 4. do 14. března o body do Světového poháru. Ještě před tím, než se ve Vysočina Areně rozběhnou první závody, na sebe strhla pozornost americká biatlonistka Susan Dunkleeová. Ta na sociální síť Instagram umístila fotografii servisní buňky, v jejímž okně visel kalendář se spoře oděnou dívkou. Americká sportovkyně k příspěvku přidala obsáhlý komentář, ve kterém vyvěšování obrázků polonahých žen ostře odsuzuje.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Americká závodnice Susan Dunkleeová bojuje na trati na biatlonovém mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. Archivní foto

Článek

Dvojnásobná stříbrná medailistka z mistrovství světa Dunkleeová je nespokojená s tím, jakým způsobem v biatlonovém světě probíhá boj za rovnoprávnost. Jako důkaz jí posloužila fotografie kalendáře, který do okna vylepil některý ze servisních týmů v Novém Městě.

„Kalendáře se spoře oděnými dívkami jsou k vidění u servisních týmů mnoha, možná dokonce většiny národů. Často je vyrábějí a distribuují přímo firmy, které vyrábějí vosky," píše na svém instagramovém profilu Dunkleeová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Susan Dunklee (@susan.dunklee)

„Když vidím takovéto fotografie cítím se nepohodlně a objektivizovaně. Vysílá to pro mě zprávu, že servisní kabina není místo, kde jsem vítána," pokračuje pětatřicetiletá rodačka z Vermontu.

Americká závodnice se pozastavuje nad tím, že Mezinárodní biatlonová unie (IBU) před dvěma týdny schválila program na podporu rovnoprávnosti žen a mužů. Vyvěšování obdobných obrázků do oken ale podle ní k vytyčenému cíli rozhodně nepřispívá.

„Pokud chceme rovnost žen a mužů, začněme respektem," vyzývá Dunkleeová, která v závěru svého příspěvku dodává, že tento problém se netýká pouze Nového Města, ale že obdobné věci jsou k vidění na většině zastávek Světového poháru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články