Hlavní obsah

Davidovou při stojce sfoukl vítr. Poslední masák vyhrála Tandrevoldová a má malý glóbus

Aktualizováno

Vítr dělal při finále Světového poháru biatlonistek na střelnici psí kusy a nejlépe se s tím vypořádala Norka Ingrid Tandrevoldová, která si vítězstvím v závodě na 12,5 km s hromadným startem vybojovala i malý křišťálový glóbus za disciplínu. Markéta Davidová přijela ještě na třetí položku první, ale střelbu vstoje v silném vichru nezvládla a v cíli byla čtrnáctá, když musela celkem osmkrát na trestné kolo.

Foto: Anders Wiklund/tt, Reuters

Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová v cíli závodu s hromadným startem.

Článek

Závěrečný závod seriálu byl určen jen pro třicet nejlepších žen celkového pořadí. Davidová ho rozjela skvěle, první ležku zvládla čistě a ze střelnice vybíhala první s náskokem tří vteřin na Italku Wiererovou a devíti na Němku Preussovou a Norku Tandrevoldovou.

Bez nutnosti návštěvy trestného kola zvládlo úvodní položku jen devět závodnic, po druhé ležce zůstala čistá už jen Džimová. Davidová se z trestného kola vrátila jen tři sekundy za ní a společně s Wiererovou začaly Ukrajinku rychle dohánět.

Na stojku přijela Davidová už zase první, jenže v ten okamžik zesílil vítr natolik, že česká biatlonistka dokázala dostat do terče jedinou z pěti ran. Čtyři trestná kola to znamenalo 600 metrů navíc. „Vítr byl tak nekompromisní, že s Makulou neskutečně cloumal a rány lítaly všude kolem," uvažoval asistent trenéra Jiří Holubec

Velkého počtu chyb se ale nevyvarovaly ani další závodnice. Pouze Běloruska Alimbekovová dala třetí položku čistě, což ji vyneslo z třináctého místa až na stupně vítězů. Poslední položka to pak byla už čistě loterie, z níž nakonec vyšla nejlépe Tandrevoldová a přes celkově pět trestných kol v masáku zvítězila. „Pro mě je to až neuvěřitelná tečka. Podmínky byly děsně obtížné, šlo ale o to zůstat při střelbě pozitivní a já měla skvěle připravené lyže," vykládala Norka po prémiovém triumfu v kariéře.

Davidová musela po poslední položce kroužit třikrát a tím definitivně ztratila šanci na první desítku. „Nemělo snad ani cenu na stojáku něco čekat, protože každý trefený terč byl hodně o náhodě. Já byla až překvapená, jak se mi dobře běželo s ohledem na to, že střevní potíže z pátku sotva odezněly. Hodně mě na přimrzlé trati ale podržely lyže," uznala česká biatlonistka, která skončila jedenáctá v konečném pořadí SP a po Alimbekovové a Tandrevoldové byla celkově třetí nejlepší závodnicí v kategorii do 25 let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Světový pohár biatlonistek v Östersundu - 12,5 km žen s hromadným startem
1. Tandrevoldová (Norsko) 34:53,1 (5)
2. Alimbekovová (Bělorusko) +6,9 (6)
3. Preussová (Německo) +11,1 (6)
4. Häckiová (Švýcarsko) +15,0 (7)
5. Kajševová (Rusko) +20,1 (5)
6. Solaová (Bělorusko) +24,9 (8)
-----
14. Davidová (ČR) +1:10,8 (8)
Konečné pořadí Světového poháru
1. Eckhoffová (Norsko) 1152
2. Röiselandová (Norsko) 963
3. Preussová (Německo) 840
4. H. Öbergová (Švédsko) 826
5. Wiererová (Itálie) 821
6. Hauserová (Rakousko) 818
---
11. Davidová (ČR) 649
48. Charvátová (ČR) 129
60. Puskarčíková (ČR) 64
68. Jislová (ČR) 45

Reklama

Související témata: