Hlavní obsah

Fantastický úspěch! České biatlonistky si podmanily závod štafet v Oberhofu

Oberhof
Aktualizováno

Kvarteto českých biatlonistek ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková zahájilo nový rok excelentně. Biatlonistky po více než 17 letech vyhrály v německém Oberhofu závod Světového poháru štafet na 4x6 km. Na druhém místě skončila Francie a třetí s minutovou ztrátou Bělorusko. České závodnice zároveň vedou průběžné hodnocení týmové disciplíny.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Vítězné české biatlonistky (zprava): Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková.

Článek
Fotogalerie

"Mám z toho velikou radost. Jsem spokojený, šťastný a nadšený," řekl řekl trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi. "Nikoho bych nevyzvedával, holky podaly týmový výkon, všechny se toho zhostily výborně, a proto vyhrály."

Naposledy Češky ovládly štafetu SP v prosinci 1997 ve finském Kontiolahti díky Kateřině Losmanové, Jiřině Pelcové, Ireně Česnekové a Evě Hákové.

Už v prosinci dojely Češky třetí ve štafetě v Hochfilzenu a naznačily své možnosti. I tentokrát rozjela závod solidně Puskarčíková. Sice musela na střelnici jednou dobíjet, ale Soukalové předala šestá s malou ztrátou na vedoucí Italky.

Soukalová zlomila hůlku, Vítková nedala soupeřce šanci

Soukalová rovněž jednou dobíjela a měla problémy při odjezdech ze střelnice. Po ležce ztratila hůlku a musela ji sbírat, při výjezdu ze stojky se srazila s Francouzkou a hůlku zlomila. Rychle ale dostala novou a Landovou vyslala na trať na třetím místě za Ukrajinou a Francií a s náskokem 20 vteřin před Ruskem.

"Ze začátku jsem měla hodně energie, ale v posledním kole už jsem toho měla dost a vyhlížela předávku," řekla Soukalová na webu biatlonové unie.

Také Landová předvedla vyrovnaný výkon, dobíjela dvakrát, a jelikož soupeřky hodně kazily střelbu vstoje, jela druhá za Ukrajinou a před Francií. Vítková hned v prvním stoupání Ukrajinku předjela a dostala českou štafetu poprvé do čela. Vleže jednou dobíjela a další část úseku jela s Francouzkou Bescondovou.

Při závěrečné střelbě vstoje Vítková i Bescondová dvakrát dobíjely a na poslední dvoukilometrový úsek trati vyrazily společně. "Poslední střelba byla hodně náročná, protože jsem byla nervózní, ale moc jsem chtěla vyhrát," řekla Vítková. A dokázala to. Každým metrem se Francouzce vzdalovala, kontrolovala si bezpečný náskok a už několik metrů před cílem zvedla radostně ruce nad hlavu.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Česká republika (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 1:16:56,0 (0 trestných okruhů + 7 dobíjení)
2. Francie (Bollietová, Dorinová-Habertová, Braisazová, Bescondová) -8,9 (0+8)
3. Bělorusko (Skorinová, Dubaresevová, Pisarevová, Domračevová) -1:06,8 (1+8)
4. Norsko -1:12,7 (1+10)
5. Itálie -1:13,7 (0+8)
6. Ukrajina -1:19,0 (0+6)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články