Hlavní obsah

České biatlonistky byly ve sprintu od medailí daleko. Ve sněhové vánici nezvládly střelbu

Aktualizováno

České biatlonistky na zlatý úspěch ve smíšené štafetě v sobotním sprintu na MS v Kontiolahti nenavázaly. Ve sněhové vánici chybovaly při střelbě a nejlepší tak skončila se čtyřmi chybami Veronika Vítková až na patnácté pozici, Gabriala Soukalová se třemi minelami obsadila osmnácté místo. Zlato vybojovala Francouzka Marie Dorin Habertová, stříbro senzačně získala Polka Weronika Nowakowská-Ziemniaková, bronz brala Ukrajinka Valj Semerenková.

Foto: Lari Lievonen, ČTK/AP

Veronika Vítková (vepředu) na MS v Kontiolahti.

Článek

"Dnes se to nehodnotí lehce, protože vítr byl opravdu silný a proměnlivý. Byla to větrná loterie a prostě se to nepovedlo," řekl České televizi trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek. "Jestli to bude takhle foukat i zítra, tak dnešní výsledek do stíhačky skoro nic neznamená. Vítr to může zamíchat hrozně moc," dodal.

Stříbro získala překvapivě Polka Weronika Novakowská-Ziemniaková, která se poprvé v seniorské kariéře dostala ve světové špičce na stupně vítězů. Dokonce útočila na zlato, ale v závěrečném kole byla o 19 vteřin pomalejší než Dorinová-Habertová. Bronz vybojovala Ukrajinka Valj Semerenková.

Vyhořela Domračevová i Mäkäräinenová

Biatlonistky se podobně jako předtím muži potýkaly na střelnici s nepříjemným větrem a hned několik favoritek na to doplatilo. Vedoucí žena Světového poháru Běloruska Darja Domračevová pětkrát chybovala a skončila na 25. místě. Zklamala i domácí favoritka Kaisa Mäkäräinenová, která rovněž musela na pět trestných okruhů a na 35. příčce nabrala na vítězku ztrátu 2:20 minuty.

Také Češky se na střelnici trápily. Vítková, která v této sezoně ve sprintu získala ve Světovém poháru tři medaile, chybovala dvakrát na obou položkách. "Je to zklamání. Hlavně ze střelby, přitom na trati se mi jelo dobře," řekla v rozhovoru pro Českou televizi Vítková. V běhu byla pátá nejrychlejší a porazila i vítěznou Dorinovou-Habertovou.

Především na stojce měly Češky velké problémy. "Ve stoje mi víc fouklo na poslední dvě střely. Odfouklo mi to," litovala česká závodnice, která do stíhačky vyrazí se ztrátou minuty a tří vteřin na třetí Semerenkovou. "Rozestupy jsou velké, ale bude záležet hodně na střelbě. V tomhle počasí se může stát cokoli," dodala Vítková.

Soukalové se na první položce povedlo trefit všechny terče, ale na stojce minula hned třikrát. "Podmínky byly extrémně těžké. Jelikož sněžilo, jezdilo se hodně těžce, než se to rozjezdilo. A tři chyby jsou také moc. Myslela jsem si, že to bude ještě horší. Jedna rána mi tam padla, ani nevím jak," popisovala Soukalová.

Jitka Landová a Eva Puskarčíková se nevešly do šedesátky a ve stíhačce startovat nebudou.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - sprint:
Ženy (7,5 km):
1. Dorinová-Habertová (Fr.) 22:16,8 (1)
2. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -9,6 (0)
3. Valj Semerenková (Ukr.) -19,7 (1)
4. Dahlmeierová (Něm.) -29,1 (3)
5. Guziková (Pol.) -39,7 (1)
6. Šumilovová (Rus.) -48,8 (2)
7. Gwizdoňová (Pol.) -51,8 (2)
8. Maliová (Slovin.) -1:01,9 (1)
9. Abramovová (Ukr.) -1:03,0 (2)
10. Hildebrandová (Něm.) -1:09,8 (2)
...
15. Vítková -1:22,5 (4)
18. Soukalová -1:40,3 (3)
66. Landová -3:27,5 (6)
74. Puskarčíková (všechny ČR) -3:44,9 (5).
Průběžné pořadí SP (po 19 z 25 závodů):
1. Domračevová (Běl.) 853
2. Mäkäräinenová (Fin.) 833
3. Valj Semerenková 658
4. Vítková 646
5. Hildebrandová 584
6. Wiererová (It.) 563
7. Soukalová 512
...
38. Puskarčíková 143
46. Landová 112
71. Tomešová (ČR) 22

Reklama