Hlavní obsah

Soukalová se statečně prala s větrem a zvýšila svůj žlutý náskok

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Gabriela Soukalová v závodě na 7,5 km v kanadském Canmore zvýšila svůj náskok v čele Světového poháru už na víc než sto bodů, když obsadila sedmé místo a její největší soupeřky skončily až daleko za ní. Dorinová-Habertová z Francie obsadila až 30. místo, Němka Dahlmeierová byla šestnáctá.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová na střelnici během sprintu v kanadském Canmore.

Článek
Fotogalerie

Soukalová se i v šestnáctém závodě sezóny vešla do elitní desítky, takovou bilanci nemá z biatlonistek žádná jiná. Druhé prvenství kariéry slavila Ukrajinka Pidhrušná. „První část závodu byla na střelnici nesmírně větrná, až skoro za hranici regulérnosti. Pak se vítr zklidnil, což se promítlo do výsledků," tvrdil trenér Zdeněk Vítek v rozhovoru pro Českou televizi.

Soukalová při ležce musela čelit silnému poryvu a byla ráda, že jí to vyšlo jen na jedno trestné kolo. „Poprala se s tím statečně," ocenil Vítek. Vstoje ale využila solidněji podmínky, odstřílela položku rychle a v rytmu. V cíli to dlouho vypadalo na stupně vítězů pro nejlepší českou reprezentantku.

Jenže pak se prosadily neznámé závodnice z druhé poloviny startovní listiny, kterým už tolik nefoukalo, takže měly šanci nastřílet čistě a nakonec odsunuly Soukalovou na sedmé místo. Z absolutní špičky před ní skončila vlastně jen Italka Wiererová a ta je teď druhá v SP i celkově.

„Se sedmým místem jsem spokojená. Děsně dlouho jsem musela odkládat úvodní ránu. To bylo nepříjemné, protože s postupujícím časem stoupá nervozita. Nakonec jsem to zvládla s jednou chybou a to je super," vyprávěla Soukalová. "Cítím, jak se únava postupně střádá. Síly už není odkud brát jako z kraje sezóny," přiznala česká biatlonová jednička.

Jirslová získala své první body

Veronika Vítková přes dvě chyby vleže ovlivněné už zmíněným větrem zabojovala na trati a zvládla čistě stojku, takže to nakonec vytáhla do patnáctky. „Verča odnesla podmínky drsně, ale nesložilo ji to," mínil trenér. Premiérového bodového zisku do SP se dočkala Jessica Jislová. „Mám radost, že využila těch lepších podmínek v závěru," doplnil Vítek.

Lucie Charvátová patřila přes tři rány mimo terč k běžecky nejlepším a v cíli mohla atakovat umístění na hraně desítky, jenže u ní došlo porušení pravidel při střelbě. „Byly tam šílené podmínky, Lucka možná trochu zazmatkovala, při cvakání si zřejmě vyhodila náboj, pak použila rezervní a přišla tam sporná diskvalifikace," tvrdil Vítek a potvrdil, že do sobotního závodu na 12,5 km s hromadným startem se podle celkového hodnocení SP kvalifikovalo české trio Soukalová, Vítková, Puskarčíková.

Závod SP v biatlonu v Canmore (Kanada):
Ženy - sprint na 7,5 km:
1. Pidhrušná (Ukr.) 19:56,9 (0 trest. okruhů)
2. Guziková (Pol.) -7,5 (0)
3. Wiererová (It.) -12,4 (1)
4. Hojniszová (Pol.) -14,1 (1)
5. Bendiková (Lot.) -23,7 (0)
6. Preussová (Něm.) -33,2 (1)
7. Soukalová (ČR) -33,6 (1)
8. Varvynecová (Ukr.) -34,3 (0)
9. Horchlerová (Něm.) -47,9 (1)
10. Mäkäräinenová (Fin.) -48,9 (2)
...
15. Vítková -1:02,7 (2)
34. J. Jislová -1:56,5 (2)
52. Puskarčíková -2:25,5 (3)
Charvátová (všechny ČR) diskvalifikována
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. Soukalová 715
2. Wiererová 612
3. Dorinová Habertová (Fr.) 603
4. Hildebrandová 556
5. Dahlmeierová (obě Něm.) 510
6. Mäkäräinenová 510
...
8. Vítková 460
24. Puskarčíková 243
35. Charvátová 144
69. Landová (ČR) 22
85. J. Jislová 7

Reklama

Související témata: