Hlavní obsah

Další cenný kov pro Soukalovou! Tradice stupňů vítězů dodržena i v Canmore

Canmore
Aktualizováno

Už dva roky se českým biatlonistům daří, aby každou zastávku Světového poháru ozdobili umístěním na stupních vítězů. V kanadském Canmore se tak stalo již posedmnácté za sebou a postarala se o to zase Gabriela Soukalová třetí místem v závodě na 12,5 km s hromadným startem. Bezpečně tak s převahou 91 bodů dál vede pořadí pohárového seriálu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Garbriela Soukalová na trati v kanadském v Canmore.

Článek

„Pro mě další famózní výkon Gábiny, mohu ji jen chválit. Jela masák opravdu chytře, držela se na stavu jedna, kterému věřila při nástřelu a hájí to žluté číslo opravdu dobře. Vypadalo to, že ji trať chutnala a myslím, že do hry půjde i v neděli při smíšené štafetě," říkal trenér Zdeněk Vítek.

První střeleckou zastávku zvládly z českého tria bez chyby Soukalová i Puskarčíková, Vítková se hned na úvodní položce dopustila tří ran mimo terč a spadla na poslední místo. Ze střelnice odjela první Němka Hildebrandová, Soukalová se držela za ní po boku své velké rivalky o křišťálový glóbus Dorinové-Habertové.

Puskarčíková nedokázala zachytit běžecky tempo vedoucí skupiny a před druhou střelbou vleže figurovala na 13. místě, když ji předstihla i další adeptka na celkové prvenství ve SP Wiererová, byť Italka musela po úvodní položce na trestné kolo.

Soukalová nezaváhala ani na druhé položce

Dorinová-Habertová vyrážela z druhé zastávky po znovu bezchybné střelbě první, těsně před Hildebrandovou. Soukalová to i přes odložení poslední rány zvládla také čistě a jela za nimi s odstupem sedmi vteřin společně s Wiererovou.

Puskarčíkovou rovněž druhá nula vyšvihla zpět do první desítky. Čelo závodu doplnila ještě další Francouzka Aymonierová a vedoucí kvinteto, kam patřila i Soukalová, si vypracovalo v polovině trati už téměř půlminutový náskok.

Při třetí střelbě ale zvládla položku čistě jen elitní trojice celkového pořadí SP. Za Wiererovou a Dorinovou-Habertovou pak odjela s odstupem zhruba deseti vteřin Soukalová, která každou ránu vstoje pečlivě hlídala. Podobně si na střelnici vedla také Puskarčíková. I když na lyžích to nebylo úplně podle jejích představ, třetí nulou si udržela šanci na umístění v elitní desítce.

Nejpevnější nervy v závěru měla Italka

Nakonec o umístění na stupních vítězů rozhodla závěrečná položka. Wiererová ji jako jediná odstřílela čistě, čímž si jasně řekla o vítězství. Dorinová-Habertová i Soukalová udělaly jednu chybu a česká závodnice, která si pro zámořskou pohárovou šňůru pořídila rezavý přeliv, odjela z trestného kola zhruba osm vteřin za Francouzkou.

Zhruba stejný rozdíl mezi nimi zůstal až do konce, kde třetí triumf kariéry slavila Italka. Soukalová ale měla velkou radost i ze stupňů vítězů a cílem projela pozpátku. Její reprezentační kolegyně Puskarčíková jako jediná zasáhla nakonec všech dvacet terčů, v cíli byla dvanáctá. „Na trati kroutila hlavou, že se ji běží hodně těžko, ale střelnici měla excelentní a nesplašila se," líčil Vítek.

Světový pohár biatlonistek v Canmore
Ženy - 12,5 km s hromadným startem
1. Wiererová (Itálie) 36:50,0 (1)
2. Dorinová-Habertová (Francie) +20,8 (1)
3. Soukalová (ČR) +50,3 (1)
4. Mäkäräinenová (Fin.) +1:11,0 (4)
5. Hildebrandová (Německo) +1:13,5 (2)
...
6. Bescondová (Francie) +1:14,4 (2)
12. Puskarčíková (ČR) +1:51,5 (0)
18. Vítková (ČR) +2:48,3 (4)
Stav Světového poháru
1. Soukalová (ČR) 763
2. Wiererová (Itálie) 672
3. Dorinová-Habertová (Francie) 657
4. Hildebrandová (Německo) 596
5. Mäkäräinenová (Finsko) 553
6. Dahlmeierová (Německo) 546
...
8. Vítková (ČR) 483
24. Puskarčíková (ČR) 272
35. Charvátová (ČR) 144
69. Landová (ČR) 22
85. Jislová (ČR) 7

Reklama

Související témata: