Hlavní obsah

Naději smíšené štafety pohřbil kolaps Vítkové, mistři světa byli v cíli desátí

Canmore
Aktualizováno

Česká smíšená štafeta měla při biatlonovém Světovém poháru v kanadském Canmore medailové ambice. Není divu, vždyť jela v sestavě, která loni na MS získalo zlato. Jenže Veroniku Vítkovou hned na úvodním úseku potkal totální kolaps vleže, musela na tři trestná kola a v den svého svátku si hodně poplakala. Ani velmi dobré výkony dalších českých reprezentantů nepomohly na lepší než 10. místo v cíli. Jednoznačně zvítězilo Německo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková na střelnici v kanadském Canmore.

Článek

Bohužel štafetu rozbíhající Vítková úplně vyhořela hned při první zastávce na střelnici. Musela třikrát dobíjet, jenže žádným náhradním nábojem nezasáhla terč. Bylo patrné, že korekci mířidel, kterou měla zareagovat na změnu větru, nezvládla. Po třech trestných kolech opouštěla střelnici beznadějně poslední na 22. místě, s téměř dvouminutovou ztrátou na čelo závodu.

Na Estonku před sebou měla odstup 45 vteřin. Stojku sice Vítková odstřílela čistě, přesto Soukalové předávala úplně poslední.

„Verča to bohužel vleže nezvládla. Byla na střelnici asi víc napjatá, než měla být. Rány měla hodně rozházené, to jsem od ní opravdu hodně dlouho neviděl. Nebylo to podle mě až tolik o větru, jako spíš o mentálním naladění. Doufám, že už se tohle nikdy nebude opakovat, zkušenou závodnici, jako je Vítková, by nemělo tohle potkat," líčil pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

Zatímco úřadující mistři světa byli na chvostu, v čele se držely další favorizované štafety Itálie a Německa. Vedoucí žena Světového poháru ale za to vzala hodně razantně a ještě než se dostala poprvé na střelnici, tak předstihla čtyři štafety.

Soukalová se blýskla nejlepším časem

Soukalová zvládla svou položku vleže bez chybičky, vstoje střílela s jediným bleskovým dobitím a navíc měla na svém úseku nejlepší běžecký čas, což znamenalo posun Česka před mužskou polovinou závodu na 14. místo. Vpředu se drželo Německo trochu nečekaně před Norskem, které bojovalo i přes absenci svých hvězd. Itálii poslala Oberhoferová na trestné kolo, Francii totéž postihlo po stojce Bescondové.

Šlesingr jakoby motivován parádním výkonem Soukalové rozběhl rychle a vleže jen jednou dobíjel, takže střelnici opouštěl na 11. místě, jen devět vteřin za desátými Finy. Vedlo Německo před Norskem a Švédskem, které ani při páté střelecké položce nepotřebovalo vůbec žádný náboj k dobíjení.

Šlesingr vytáhl štafetu na osmé místo

Stojka byla v podání Šlesingra naprosto excelentní, všech pět ran poslal do terče a Česko vytáhl už na 8. místo a ještě zkoušel pronásledovat Kanaďana před sebou. Němci v čele už měli v závěru třetího úseku minutu k dobru, za nimi se na stupně vítězů tlačily štafety Itálie a Norska.

Finišman české smíšené štafety Moravec vyrážel osmý těsně před Francií, za níž jel však úžasně Fillon-Mailet a vytáhl ji těsně pod stupně vítězů. Moravec vleže i vstoje musel jednou dobíjet a nakonec se poslední dva kilometry běžecky hodně trápil, takže dojel desátý.

Světový pohár biatlonistů v Canmore
Smíšená štafeta 2x6 km + 2x7,5 km
1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Peiffer, Schempp) 1:05:38,8 (0)
2. Itálie (Wiererová, Oberhoferová, Hofer, Windisch) +1:12,9 (1)
3. Norsko (Olsbuová, Solemdalová, Os, Bogetveit) +1:23,8 (0)
4. USA +1:25,5 (1)
5. Francie +1:30,7 (1)
6. Kanada +1:34,3 (0)
7. Švýcarsko +1:45,3 (1)
8. Rusko +1:55,1 (1)
9. Švédsko +1:57,4 (0)
10. Česko (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) +2:04,3 (3)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články