Hlavní obsah

Zámořské turné biatlonistů pokračuje. Upevní si Soukalová vedoucí příčku?

Presque Isle

Dlouhou a únavnou cestu mají zdárně za sebou a mohou tak pokračovat v zámořské misi. Čeští biatlonisté se z kanadského Canmore přesunuli do amerického střediska Presque Isle, kde za pár hodin odstartuje v pořadí již osmý díl letošního ročníku Světového poháru. Čtvrteční program je na východním pobřeží USA ve znamení sprintů. Muži vyběhnou na desetikilometrovou trať v 16.30 SEČ (živě na ČT sport), rychlostní závod žen na 7,5 km pak začne v 18.40 (na ČT 2) a vedoucí postavení v seriálu v něm bude hájit Gabriela Soukalová. Podrobné on-line reportáže z obou závodů můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec během závodu s masovým startem v kanadském Canmore.

Článek

Cesta byla hodně náročná. Přesun z Canmore do státu Maine zabral českému týmu třináct a půl hodiny. „Bylo to opravdu zdlouhavé, ani si neuvědomuju, kdy jsem přestal vnímat čas," řekl pro oficiální internetové stránky Českého biatlonu trenér Zdeněk Vítek. „Na letišti v Calgary se nás totiž nemohli opakovaně dopočítat. Mnoho nahlášených lidí nakonec vůbec neletělo, pár jich zase bylo ve druhém letadle. Prostě typické zmatky kolem charterového letu," doplnil.

Progam sp v presque isle (časy jsou uvedeny v SEČ):
Čtvrtek 11.2
16:30 sprint muži
18:40 sprint ženy
Pátek 12.2
17:30 stíhací závod muži
19:10 stíhací závod ženy
Sobota 13.2
20:30 štafeta muži
Neděle 14.2
18:10 štafeta ženy

Biatlonisté si v americkém středisku Presque Isle, které je od České republiky vzdáleno skoro 6 tisíc kilometrů, zvykají od začátku týdne na odlišné podmínky a prostředí. O další body do Světového poháru budou čeští reprezentanti bojovat v mrazivém počasí a zřejmě opět v komorní atmosféře. Místní stadión má kapacitu jen 2 tisíce diváků, biatlon navíc v USA nepatří zrovna k nejpopulárnějším sportům.

Českou výpravu trápí před dnešním kláním zdravotní stav Ondřeje Moravce, jenž měl po úterním dopoledním tréninku zvýšenou teplotu, ve středu vůbec netrénoval a jeho účast ve sprintu není příliš pravděpodobná. „Stále mu není dobře, pociťuje slabost. Snažíme se ho léčit, ovšem jeho start ve sprintu a tím pádem ve stíhacím závodě téměř vylučuji," oznámil trenér Marek Lejsek. „Na 99 procent Ondra ve čtvrtek nenastoupí," dodal.

Stihne se Moravec uzdravit do štafety?

Zároveň věří, že se nejlépe umístěného českého biatlonistu v této sezóně (16.) podaří dát do kupy alespoň pro sobotní závod štafet. „Kluci jsou tady jen ve čtyřech, a tak Ondru ve štafetách budeme potřebovat. O body do Poháru národů ze štafet bychom neradi přišli, zezadu se na nás tlačí další týmy. A v individuálních startech, konkrétně tady ve sprintu, nám tři sportovci stačí," řekl Lejsek, který vyšle do dnešního závodu trojici Michal Šlesingr, Michal Krčmář a Tomáš Krupčík.

K favoritům čtvrtečního sprintu patří Němec Simon Schempp, jenž v této sezóně triumfoval ve sprintu již třikrát, a také aktuálně druhý muž Světového poháru Rus Anton Šipulin. Svou dominanci chce v USA potvrdit lídr průběžného pořadí seriálu Francouz Martin Fourcade. Do závodů se Spojených státech zasáhnou i bratři Tarjei a Johannes Bøovi z Norska, kteří v Canmore nestartovali.

O dosud nejlepší český výsledek ve sprintu se v probíhajícím ročníku postaral zkraje ledna Šlesingr, jenž v Ruhpoldingu dojel osmý a minimálně stejnou příčku by rád vybojoval i dnes.

Bude Soukalová znovu na bedně?

Skvělou formu potvrzuje od začátku sezóny Gabriela Soukalová. Rodačka z Jablonce září, její výkony jsou nesmírně vyrovnané. V každém individuálním závodu tohoto ročníku SP pronikla do elitní desítky a případný další úspěch v Presque Isle by jí znovu přiblížil zisku křišťálového glóbu pro biatlonovou královnu.

Soukalová se v Canmore již poosmé v sezóně probojovala na stupně vítězů a vedle žlutého čísla pro vedoucí závodnici SP hájí s přehledem i červené určené pro nejlepší závodnici ve sprintu.

V průběžné klasifikaci Světového poháru ztrácí na suverénní Soukalovou druhá Dorothea Wiererová 91 bodů, třetí pozice patří Francouzce Marie Dorinové-Habertové, jež za Italkou zaostává o dalších patnáct bodů. Do pořadí na předních místech by chtěly promluvit i Němky Franziska Hildebrandová a Laura Dahlmeierová, jenže ty se v Presque Isle nepředstaví.

Biatlonistky jsou zdravé

Vedle Soukalové se ve čtvrtečním sprintu objeví i Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková. „Všechny holky jsou zdravotně v pořádku," hlásil dobrou zprávu kouč Jiří Holubec.

Světový pohár se do státu Maine vrací po pěti letech. Na místních tratích se v minulosti poměrně dařilo Šlesingrovi. V roce 2011 skončil ve sprintu v Presque Isle s dvěma chybami na střelnici jedenáctý a o týden později ve Fort Kentu vybojoval ve stejné disciplíně po bezchybné střelbě dokonce stříbro. Na Presque Isle ráda vzpomíná i Veronika Vítková, před deseti lety zde totiž slavila ve vytrvalostním závodu titul juniorské mistryně světa.

Jak dopadne biatlonistka Gabriela Soukalová v dnešním sprintu SP v americkém Presque Isle?
Sprint vyhraje
45,6 %
Skončí druhá
11,2 %
Bude třetí
20,2 %
Dojede čtvrtá
2,8 %
Obsadí pátou příčku
2,8 %
Bude hůře než pátá
17,4 %
Celkem hlasovalo 4562 čtenářů.

Reklama