Hlavní obsah

Moravcovo tělo za oceánem nevydrželo. Nejhorší je snad už za mnou, doufal po návratu

Praha

Prodělaná viróza byla na Ondřeji Moravcovi po příletu ze zámořské části Světového poháru přece jen znát. I když český biatlonista hlásil, že se cítí už daleko lépe než v americkém Presque Isle, kde nebyl kvůli nemoci vůbec schopen závodit. Nejlépe postavený český muž celkové klasifikace tam vynechal závod na 10 km, stíhačku a při jeho absenci nestartovala ani mužská štafeta.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Ondřej Moravec při štafetě v Ruhpoldingu.

Článek

„Zlepšuju se, ale do ideálního zdravotního stavu mám ještě daleko. Alespoň že jsem nějak přežil dlouho cestu letadlem, to nejhorší je tedy snad už za mnou," líčil pobledlý Moravec, kterého nemoc v USA složila hned po přesunu z kanadského Canmore.

O příčinách měl okamžitě jasno. „Nasedli jsme do letadla, kde bylo snad 45 stupňů a za deset minut to klimatizací srazili tak na patnáct. Tyhle náhlé změny teploty, dlouhé cestování kvůli zpoždění, brzké vstávání po závodu. Tělo nedostalo odpočinek a tuhle kombinaci negativních vlivů nevydrželo," krčil rameny.

Na soustředění s týmem vyrazí

„Tři dny jsem měl osmatřicítky, naštěstí od soboty jsem už bez teplot. Šest dnů jsem ale vůbec nebyl venku, z toho pět poctivě proležel a jen pil čaj a snažil se ze sebe nějak dostat všechny viry," říkal Moravec, jehož odsud postihl za oceánem i další biatlonisty. „Odskákalo to víc lidí, onemocněl Němec Schempp, Norové také separovali nějakou závodnici," líčil.

Do začátku MS na Holmenkollenu, kde bude Moravec obhajovat kompletní sbírku medailí z loňského šampionátu ve finském Kontiolahti, už ale zbývají jen dva týdny. „Musím doufat, že prodělaná nemoc na mně nezanechá větší následky, i když znám své tělo a tohle pro něj není dobré," obával se Moravec, který přesto zítra zamíří s reprezentací na soustředění do slovinské Pokljuky.

„Budu tam muset začít pomaleji, ale jsem realista a nečekám od toho nějak skvělou běžeckou formu," tušil Moravec, které se proto chce soustředit hlavně na vyladění střelby. „Zkusit ji pokud možno co nejvíc zrychlit, na tom to celé založím," plánoval si. „Flintu jsem týden nedržel v ruce, ale budu se snažit získat s ní brzy jistotu a dostat se tak do psychické pohody, ale samozřejmě na běh se nevybodnu," pousmál se.

Reklama