Hlavní obsah

Naději biatlonové mix štafety zazdila špatná střelba a celkem 19 dobíjení

Aktualizováno

S lepší střelbou se možná dalo myslet i na medaili, jenže česká smíšená štafeta si na biatlonovém mistrovství Evropy v ruské Ťumeni neodpustila dvě trestná kola v podání Adama Václavíka. Už tím padla šance na přední umístění. Celkově museli reprezentanti na střelnici celkem devatenáctkrát dobíjet. Nejvíc ze všech a nakonec obsadili až 11. místo.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Barbora Tomešová (vpředu) na ilustračním snímku

Článek

Jessica Jislová přitom rozjela mix štafetu velmi dobře a předávala na třetím místě. Svým výkonem si tak jasně řekla o poslední volnou místenku mezi českými ženami na mistrovství světa, které začne už za osm dní na norském Holmenkollenu.

V čele závodu se od začátku drželo Německo před Slovenskem, které na rozdíl od řady jiných zemí přivezlo na šampionát svůj elitní výběr. Střelba na druhém úseku ale přinesla české komplikace, Jitka Landová musela vleže i vstoje využít všech tří náhradních nábojů, aby vyčistila terče. Znamenalo to pro ni pád na pátou příčku s odstupem více než půl minuty na třetí medailovou pozici, o kterou sváděly boj Norsko s Ruskem.

Když se na trati objevili muži, štafetu převzal Adam Václavík a na střelnici bylo pro Česko ještě hůř než předtím. Už položka vleže, při níž nezareagoval na větrný poryv, se mu zoufale nepovedla. Musel po ní na dvě trestná kola, na trať se vrátil až jedenáctý a naděje na medaili tím zhasla. Vstoje mu nakonec stačily tři náboje na dobíjení, ale pozici reprezentačního kvarteta tím zrovna nevylepšil. Finišman Jaroslav Soukup se ale taky na střelnici nevyhnul maximálnímu dobíjení při obou položkách, čímž dovršil střelecký propadák. „Jsme z toho doslova opaření, střelecky to byl zmar hned tří lidí. Jislová zajela parádně, ti další si s tím ale vůbec neporadili. Landová se mi zdála i běžecky pomalá. U Václavíka to byla křeč, zbytečně utržené rány. Bohužel i zkušený Soukup se zdržel na střelnici daleko víc, než bychom si všichni přáli," tvrdil trenér Marián Málek.

Drama se na závěrečném úseku odehrálo v čele závodu. Němci si už byli takřka jistí medailí, jenže Graf po střelbě vleže musel na tři trestná kola a najednou měli evropský triumf na dosah Slováci. Jenže Rusové na posledním úseku nasadili Garaničeva a to byl klíčový trumf. Rodák z Ťumeně je asi největší hvězdou ME a na trati ukrajoval velmi rychle vteřiny ze slovenského náskoku. Kilometr před cílem už slovenského finišmana Otčenáše dostihl, nakonec rozhodla jediná desetina o zlatu pro domácí.

Střelba utrápila i českou dvojici

Celkem třikrát na trestný okruh museli čeští reprezentanti v závodě dvojic, kde Barbora Tomešová s Lukášem Kristejnem obsadili šesté místo. Ještě před druhou střeleckou položkou český pár figuroval na skvělém druhém místě za suverénním Ruskem, jenže Tomešová svou úvodní stojku i přes tři náhradní náboje vůbec nezvládla a 300 metrů navíc na trestném kole pro ni znamenal pád až na devátou příčku.

Pak už se čeští reprezentanti přes častější dobíjení jen posouvali dopředu. Finišující Kristejn i navzdory trestnému kolu po závěrečné stojce dokonce atakoval pátou pozici Kazachstánu, ale cíl protnul o 1,3 sekundy později. „Naším přáním bylo prosadit se minimálně na velké pódium, kam jde šest nejlepších a nakonec se tohle povedlo, ale nebýt tam ty střelecké potíže, mohlo to být ještě daleko lepší," řekl trenér Marian Málek.

Na ME chybí řada elitních biatlonistů, kteří už se soustředí na světový šampionát, podobně jako osmička českých reprezentantů, kteří nyní trénují v Pokljuce. (Soukalová, Vítková, Puskarčíková, Charvátová, Moravec, Krčmář, Šlesingr a T. Krupčík).

Mistrovství Evropy v biatlonu v Ťumeni (Rusko):
Mix štafeta
1. Rusko (Zagorjuková, Jakuševová, Elisejev, Garaničev) 1:10:56,3 (1 trestné kolo+9 dobíjení)
2. Slovensko (Fialková, Gereková, Kazár, Otčenáš) -0,1 (0+5)
3. Norsko (Neraasenová, Landheimová, L´Abee-Lund, Bogetveit) -1:04,1 (0+12)
4. Německo -1:13,7 (3+7)
5. Bulharsko -2:28,8 (1+9)
6. Francie -3:01,3 (1+9)
11. Česko (Jislová, Landová, Václavík, Soukup) -4:14,0 (2+19)
Závod smíšených dvojic:
1. Slivková, Babikov (Rus.) 36:59,0 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení)
2. Kummerová, Dorfer (Něm.) -37,9 (0+7)
3. Tandrevoldová, Christiansen (Nor.) -52,7 (0+6)
4. Öbergová, Arwidson (Švéd.) -1:09,2 (0+6)
5. Poltoraninová, Trifonov (Kaz.) -2:02,5 (0+7)
6. Tomešová, Kristejn (ČR) -2:03,8 (3+11)

Reklama

Související témata: