Hlavní obsah

Český biatlon se na ME dočkal medaile. Soukup vybojoval v masáku stříbro!

Ťumeň

Český biatlon si z mistrovství Evropy v ruské Ťumeni odveze cenný kov. Jaroslav Soukup získal v nedělním závodu na 15 km s hromadným startem stříbro! Ze zlaté medaile se radoval Němec Florian Graf. Český reprezentant tak má zajištěnou nominaci na MS, které začíná už ve čtvrtek na Holmenkollenu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jaroslav Soukup získal na ME stříbrnou medaili v závodu s hromadným startem.

Článek

„Jardovi Soukupovi to vyšlo perfektně, konečně se pocitově našel. Nejen na střelnici, tam už byl skvělý při stíhačce, ale teď se i běžecky cítil daleko lépe a šestý čas na lyžích to dokládá. Ve finiši se za ním Graf trochu vyvezl a pak mu v posledním kopci cuknul, ale já věřím, že to stříbro Jardovi dává jistotu a klid pro cestu na světový šampionát," líčil trenér mužů Aleš Ligaun, jenž potvrdil, že Soukup společně s Moravcem, Šlesingrem, Krčmářem a Krupčíkem pocestuje do Osla.

Soukup získal cenný kov z ME po devíti letech a základ zase položil skvělou střelbou. Již úvodní ležku dobře pohlídal a zvládl ji přitom i ve slušném čase. Když všech pět ran poslal do terče, střelnici opouštěl třetí za Norem Bogetveitem a Němcem Grafem. Hůř ale dopadl další český biatlonista Adam Václavík a dvě chyby znamenaly pád do hlubin startovního pole.

Jednou chybou na druhé položce ale ztratil i Soukup kontakt s čelem závodu. Z trestného kola se vrátil až devátý s mankem 22 vteřin na vedoucího Rusa Babikova, který všechny předchozí starty na letošním ME proměnil v zisk medaile.

Soukup: Stříbro beru jako slušné nakopnutí

Po třetí zastávce na střelnici se v čele udržel domácí Babikov, který měl čistou stojku společně s Němcem Bischlem a Rakušanem Eberhardem. Soukup úvodní stojku zvládl bezchybně, což ho vrátilo na výborné páté místo, jen devět sekund od medailových pozic.

O všem rozhodovala závěrečná položka. Z vedoucího tria na ní všichni chybovali, naopak Graf zastřílel čistě a totéž dokázal Soukup. Střelnici opouštěl šest vteřin za Němcem, pak ho dokonce dojel, ale soupeř mu ještě znovu malinko odskočil, což bylo v boji o zlato rozhodující. Stříbrná medaile je pro Soukupa před blížícím se MS skvělým povzbuzením.

„Beru to stříbro jako takové slušné nakopnutí. Poprvé za celý evropský šampionát jsem se na trati cítil docela slušně, už jsem neměl tak tuhé nohy a jely mně i lyže. Nechci to zakřiknout, ale snad jsem ještě včas našel svoji jistotu a pohodu a věřím, že to teď uplatním i na mistrovství světa," řekl Soukup.

ME v biatlonu v Ťumeni (Rusko) - závod s hromadným startem:
Muži (15 km):
1. Graf (Něm.) 38:20,5 (1 tr. okruh)
2. Soukup (ČR) -4,1 (1)
3. Iljev (Bulh.) -8,5 (2)
4. Babikov (Rus.) +14,3 (1)
5. Gjermundshaug (Nor.) +34,3 (2)
6. Bischl (Něm.) +36,0 (2)
...17. Václavík (ČR) -1:36,6 (4)
Výsledek nedělního závodu žen s hromadným startem zde.

Reklama