Hlavní obsah

Paráda! Soukalová získala Světový pohár a vedle něj má i malý glóbus za stíhačku

Chanty-Mansijsk
Aktualizováno

Ze Sibiře letí skvělá zpráva. Česká biatlonistka Gabriela Soukalová to v Chanty-Mansijsku dokázala a ovládla Světový pohár, protože má v čele už nedostižný bodový náskok. Čtvrtým místem ve stíhačce si zajistila celkové prvenství, ale získala i svůj druhý letošní malý glóbus za disciplínu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová pózuje s malým křišťálovým glóbem pro nejlepší závodnici ve stíhacích závodech letošního SP.

Článek
Fotogalerie

„Jsme nadšení. Dopadlo to parádně a musím pochválit Gábinu, jak udělala i ten poslední krok. Byl to velký nápor na její nervy, ale podržely ji lyže a jsme moc rádi, že ten velký glóbus už má jistý v sobotu," usmíval se trenér Zdeněk Vítek, když v cíli objal šťastnou Soukalovou.

Česká reprezentantka vyrazila na trať stíhačky jako druhá, pouhé tři sekundy za Finkou Mäkäräinenovou. Brzy se před ní ale dostala Norka Olsbuová, která to hned po startu hodně napálila a jako jediná z vedoucí trojice odstřílela první položku vleže čistě.

Česká reprezentantka i Finka musely na jedno trestné kolo a těsně je tak předstihla Italka Wiererová, s níž Soukalová sváděla souboj o malý glóbus za prvenství v disciplíně. Bezchybná Francouzka Dorinová-Habertová odstřílela čistě a na trať vyrážela osmá, přičemž se své české rivalce přiblížila na rozdíl jedenácti vteřin.

Druhou ležku nedala čistě z čela závodu jen Olsbuová, čímž přišla o svůj náskok. Soukalová precizně hlídala každou ránu a přes delší střelecký čas udržel kontakt s Mäkäräinenovou i Wiererovou, ale další nulou a následným zrychlením na trati se k nim dotáhla už i Dorinová-Habertová.

Dramatický finiš

Třetí zastávka na střelnici znamenala už stojku, odstřílela ji vedoucí skupina celá najednou. Nejrychleji a čistě to zvládla Dorinová-Habertová, ale Soukalová svou nulu pohlídala taky a na trať se vracela pouhé půl vteřiny za Francouzku. Třetí Wiererová měla už 19 sekund ztráty, těsně za ní byla po rovněž trestném kole Mäkäräinenová.

Vedoucí tandem střílel závěrečnou ležku společně, obě biatlonistky udělaly chybu. Z pronásledovatelek se ale nikdo nemýlil, takže na posledních dvou kilometrech jelo pět nejlepších v šesti vteřinách a byl to pekelný běžecký souboj o stupně vítězů. K trháku se potom snažila nasadit tradičně nejrychlejší Mäkäräinenová a po čtvrtečním sprintu vyhrála i stíhačku.

Soukalová měla za soupeřky Wiererovou, Dorinovou-Habertovou a Němku Preussovou. Nakonec se na stupně vítězů těsně nevešla, ale vůbec ji to nemuselo mrzet. Nejenže ji čtvrté místo v cíli stačilo, aby si zajistila s předstihem celkové prvenství ve Světovém poháru, ale brala i malý glóbus za prvenství v disciplíně.

Druhá Češka, která vyhrála SP

Soukalová se stala druhou Češkou, která opanovala celkové hodnocení Světového poháru. Před 26 lety, kdy byl ženský biatlon ještě v plenkách, toho dosáhla Jiřína Adamíčková-Pelcová.

Dalším reprezentantkám se sobotní stíhačka v ruském Chanty-Mansijsku nepovedla. Kvůli špatné střelbě Veronika Vítková ze závodu odstoupila. Lucie Charvátová skončila na 42. místě a Jessica Jislová byla 48.

Světový pohár žen zakončí nedělní závod na 12,5 km s hromadným startem, který čeká i Gabrielu Soukalovou a Veroniku Vítkovou.

Níže zveřejněné pořadí Světového poháru už je s odečtem nejhoršího výsledku v sezóně, po masáku se pak šrtne ještě jeden, ale Soukalová bez ohledu na to, jak dopadne, už první příčku opustit nemůže.

Světový pohár v biatlonu - Chanty-Mansijsk
Ženy - stíhací závod na 10 km
1. Mäkäräinenová (Finsko) 30:06,7 (2)
2. Dorinová-Habertová (Francie) +1,5 (1)
3. Wiererová (Itálie) +5,7 (1)
4. Soukalová (ČR) +6,5 (2)
5. Preussová (Německo) +6,6 (1)
6. Birkelandová (Norsko) +13,1 (1)
42. Charvátová (ČR) +3:37,7 (7)
48. Jislová (ČR) +4:46,7 (6)
Vítková (ČR) nedokončila
Konečné pořadí SP v disciplíně:
1. Soukalová 354
2. Wiererová 348
3. Dorinová-Habertová 331
Stav Světového poháru:
1. Soukalová 1106
2. Dorinová-Habertová 1043
3. Wiererová 965
4. Mäkäräinenová 905
5. Hildebrandová (Německo) 793
6. Dahlmeierová (Německo) 786
...8. Vítková 703
28. Puskarčíková 292
31. Charvátová 224

Reklama

Související témata: