Hlavní obsah

Odeberte Rusku všechny soutěže, žádá po obří dopingové kauze český biatlon

Nové Město na Moravě

Zjištění obsažená v tzv. McLarenově zprávě týkající se dopingových praktik v Rusku výrazně rezonují i biatlonovým Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě. Však se také jednatřicet případů týkalo právě biatlonistů, včetně aktivních závodníků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Článek

V ostrém kontrastu s těmito zjištěními, která se objevila už ve dříve zveřejněných zprávách, je množství akcí, která Mezinárodní biatlonová unie IBU do Ruska přidělila v čele se světovým šampionátem v Ťumeni v roce 2021.

Není divu, že se stále více federací včetně Českého svazu biatlonu proti postupu IBU bouří. „Jestli se chceme v očích veřejnosti očistit a nebýt za bandu hlupáků, první krok musí být, že se Rusku seberou soutěže,“ říká předseda svazu i organizačního výboru SP v Novém Městě Jiří Hamza. V praxi by to znamenalo odebrání už SP v Ťumeni v této sezóně i juniorského mistrovství světa v Ostrově.

Norský šéf Rusy podpořil

Mezinárodní olympijský výbor přitom po zprávě Světové antidopingové agentury WADA vydal doporučení nepřidělovat vrcholné akce do Ruska. IBU v čele se svým norským předsedou Andersem Bessebergem dokázala najít v doporučení skulinu.

„Hledala se slovíčka, aby Ťumeň zůstal ve hře. Řeklo se, že kandidaturu podali už předtím, což mi přišlo úplně směšné,“ vadí Hamzovi. Neúspěšnými kandidáty byly Pokljuka a Nové Město na Moravě.

„Všichni věděli, že se na náš sport řítí taková aféra a přesto zvolili ruského kandidáta za plné podpory našeho šéfa, který stál i na jejich večírku,“ říká Hamza.

Šampionát by v Novém Městě zvažovali

Jednotnost ale v rámci IBU neočekává. „Je jedno, kdo by šampionát dostal. Ale pořád se hraje taková západní a východní karta. Jsou věci, které dál od Košic nechce nikdo slyšet a propaganda, která v Rusku funguje dokonale, říká, že se nic neděje, i když v tom jede tisíc sportovců,“ odvolává se Hamza na zprávu WADA.

Pokud by se IBU skutečně odhodlala ke stejnému kroku jako bobová federace, která už MS v roce 2017 Soči odebrala, bude Český svaz biatlonu zvažovat, zda se o šampionát v roce 2021 znovu ucházet.

„Pokud bychom v olympijském cyklu měli tři nebo dokonce čtyři Světové poháry, je to pro nás důležitější, než mít třeba jeden a mistrovství světa. Ale nejdřív se musí Rusku ten šampionát vůbec odebrat, pak to budeme řešit,“ připomíná Hamza.

Přijde Češkám medaile?

Český svaz plánuje napsat vedení IBU dopis a téma by se mělo řešit ve čtvrtek na mimořádném kongresu IBU. „Neumím si představit, že před tím někdo strčí hlavu do písku, když už je aféra tak rozjetá,“ věří Hamza.

Při postupném rozkrývání jmen namočených do dopingové aféry v Rusku by mělo dojít i k přerozdělování medailí včetně těch olympijských ze Soči. Podle stránek fasterskier.com jsou v podezření z manipulace se vzorky mj. tři ze čtyř členek stříbrné ženské štafety Olga Viluchinová, Olga Zajcevová a Jana Romanovová, které už všechny ukončily kariéru.

A čtvrté v Soči dojely Češky… „Můžeme mít radost, že nám třeba přijde poštou nějaká medaile, ale sportovci stejně o emoce a zájem sponzorů přijdou,“ ví Hamza.

Reklama

Související témata: