Hlavní obsah

Koukalové chystá lyže světoběžník. Doma jsem tam, kde otevřu tašku, říká Žídek

Michal OsobaPrávo

Procestoval spoustu zemí, než ho biatlonový vítr po třiatřiceti letech zavál opět do jeho rodiště. „Asi to bylo ve hvězdách,“ rozesměje se světoběžník Tomáš Žídek, od této sezóny šéf českého servisního týmu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Servisman české biatlonové reprezentace Tomáš Žídek v akci.

Článek

V sedmi letech s rodiči emigroval přes Jugoslávii a Německo do Kanady. Za manželku má bývalou švédskou biatlonistku Annu Carin Olofssonovou Zidekovou, s níž má syna a dceru.

Domy má ve Švédsku i Kanadě, nyní pracuje pro českou biatlonovou reprezentaci. Kde se tedy cítí doma? „Vždycky jsme s Annou z legrace říkali, že doma jsme tam, kde si otevřeme tašku. A samozřejmě tam, kde jsou děcka,“ vypráví jednačtyřicetiletý Žídek.

Zavolali v ideální čas

Do služeb českého biatlonu ho přivedla souhra okolností. „V Kanadě nám vyměnili šéfy a všechno překopali,“ popisuje. A v ten moment přišla nabídka z Česka. „Volal mi Ondra (Rybář) a Jura (Hamza), říkali, v jaké jsou situaci. A já jim odpověděl, že nemohli zavolat v lepší době. Tak jsme se zasmáli,“ líčí Žídek.

Pro český tým pracoval Němec Danielo Müller, smlouvu měl až do olympiády v Pchjongčchangu 2018. Jenže za zády českého týmu spustil vyjednávání s Bělorusy a už pro něj nebylo cesty zpět. I proto, že s jeho prací nevládla poslední dobou stoprocentní spokojenost.

Volba tak padla na Žídka, který měl s českým týmem dlouhodobě dobré vztahy. „Už od olympiády ve Vancouveru jsme si říkali, že by bylo super jednoho dne pracovat společně,“ přiznává.

Teď se plán dočkal naplnění a Žídek tak aspoň více opráší svoji mateřštinu. „Ale pořád se zakoktávám. Když si nevzpomenu na české slovo, tak tam hodím anglické,“ směje se Žídek, jenž hovoří anglicky, česky, švédsky a trochu i německy.

Tlak si nepřipouští

Teď je zodpovědný za výkon na trati biatlonových hvězd Koukalové, Moravce a spol. Větší tlak? Žídek si ho nepřipouští.

„Moje práce se nemění. Český tým je strašně příjemný, všichni jsme dobří kamarádi. A pracoval jsem s manželkou, která taky závodila dost slušně,“ připomíná. Anna Carin Olofssonová získala na olympiádě v Turíně 2006 zlato v závodě s hromadným startem a stříbro ve sprintu.

Do Česka si Žídek přinesl své know-how ze zámoří. Ale neskrývá žádné tajemství. „Náš systém je jednoduchý, prostě makáme. Není to tak, že máte jednu kouzelnou věc, to se pak trefíte jenom někdy. V našem systému je asi deset až patnáct bodů, které se musejí dát všechny dohromady,“ vysvětluje.

Reklama