Hlavní obsah

Česká biatlonová fantazie! Koukalová ovládla závod s hromadným startem, Puskarčíková dojela třetí

Aktualizováno

Fantastickým úspěchem pro český ženský biatlon skončil nedělní závod s hromadným startem při Světovém poháru v německém Oberhofu. Gabriela Koukalová na trati dlouhé 12,5 km při střelbě ani jednou nezaváhala, s půlminutovým náskokem si dojela pro čtvrté vítězství v sezóně a upevnila si vedoucí postavení v seriálu. Skvělé třetí místo navíc obsadila Eva Puskarčíková.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Vítězka závodu s hromadným startem Gabriela Koukalová (uprostřed), vpravo její krajanka a bronzová Eva Puskarčíková, vlevo stříbrná Laura Dahlmeierová z Německa.

Článek
Fotogalerie

Mezi české biatlonistky se vklínila Němka Laura Dahlmeierová, která na třetí nejrychlejší běžkyni závodu Koukalovou ztratila 31,5 sekundy. Puskarčíková za vítězkou zaostala o 45,4 sekundy. Obhájkyně celkového triumfu v seriálu Koukalová vytěžila z posledních čtyř závodů tři vítězství a jedno druhé místo.

"Nedá se to moc popsat, byl to jeden z nejlepších víkendů v mé kariéře. Připadala jsem si jako ve snu," uvedla Koukalová v rozhovoru pro Radiožurnál. "Je to podobné jako ve štafetách, kde je radost čtyřnásobná. Dneska jsme tam byly dvě, to je nejvíc. Jako kdyby se mi to zdálo," řekla.

Také trenér ženského týmu Zdeněk Vítek těžko hledal slova. "To se nedá popsat. Je to obrovská radost a obrovská euforie," řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Celý závod byl nervózní. "Hlavně když Gábina střílela druhou ležku, kterou měla celou vpravo a já jsem se bál, jestli z toho nějaká rána nevypadne," uvedl. Radost mu udělala i Puskarčíková. "Předvedla skvělý střelecký výkon, rychle a v rytmu. Už včera zrychlovala a dneska excelentní výkon."

Koukalová podruhé v sezóně vyjela do závodu se žlutým číslem vedoucí ženy Světového poháru a zpočátku se nehnala bezhlavě kupředu. Také na na první střelnici si poležela 38 sekund, pomalejší byla jen jedna ze soupeřek. Čistá střelba znamenala setrvání v popředí. Díky o 12 sekund rychlejší střelbě se do desítky dostala Puskarčíková.

V druhém kole ale Koukalová zařadila vyšší rychlost, dohnala čelo závodu a druhou položku vleže odstřílela ze stavu číslo jedna opět bezchybně. Díky tomu jela v čele ve společnosti dvou soupeřek. Puskarčíková byla na střelnici také bezchybná a znovu velmi rychlá a držela se v elitní desítce.

Přehled biatlonistek s nejvyšším počtem vítězných závodů Světového poháru:
42 - Magdalena Forsbergová (Švédsko),
34 - Magdalena Neunerová,
30 - Uschi Dislová (obě Německo),
28 - Tora Bergerová (Norsko),
25 - Darja Domračevová (Bělorusko),
22 - Liv Grete Skjelbreidová-Poiréeová (Norsko) a Andrea Henkelová (Německo),
21 - Olena Zubrilovová (Ukrajina/Bělorusko) a Kati Wilhelmová (Německo),
20 - Sandrine Baillyová (Francie),
19 - Kaisa Mäkäräinenová (Finsko),
16 - Gabriela Koukalová (ČR),
15 - Martina Becková (Německo),
13 - Helena Ekholmová (Švédsko) a Olga Zajcevová (Rusko).
Poznámka: Tučně jsou označeny aktivní závodnice.

Na první střelbu vestoje přijela Koukalová v zádech s Dahlmeierovou, která ale jeden terč netrefila a česká hvězda se osamostatnila v čele. Skvělý střelecký výkon opět předvedla Puskarčíková, jež byla druhou nejrychlejší střelkyní a zařadila se za Koukalovou.

Česká střelecká paráda pokračovala i v závěrečné položce, na kterou Koukalová přijela s náskokem půl minuty. I proto si střelbu vestoje opět pohlídala a nula na kontě znamenala vítězství s obrovským náskokem. Pro Koukalovou to bylo šestnácté prvenství v kariéře a 31. umístění na pódiu. Světový pohár vede o 15 bodů před Dahlmeierovou, která vynechala předchozí dva závody v Oberhofu a průběžné první místo v seriálu ztratila.

Puskarčíková měla nakonec v součtu čtyř položek druhou nejrychlejší střelbu a díky ní měl český biatlon poprvé dvě zástupkyně na stupních vítězů v závodu s hromadným startem. Čistě v neděli střílely jen obě Češky. "Když jsem přijela na poslední střelbu, tak jsem viděla na tabuli, že Gábina (Koukalová) tu poslední ránu dala, takže jsem měla radost a možná mi to i pomohlo. V cíli pak super," uvedla Puskarčíková.

Přitom o Vánocích byla nemocná a první dva závody v Oberhofu jí nevyšly. "Energie pořád chyběla, ale dneska jsem si to vystřílela. Ale cítím se lépe než ve sprintu a stíhačce, snad to bude lepší a lepší. Tahle sezóna je víc než sen, tohle jsem si nepředstavovala. Doufala jsem, že budu sem tam do desítky, ale tohle vůbec," pochvalovala si.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km:
1. Koukalová (ČR) 37:20,5 (0)
2. Dahlmeierová (Něm.) -31,5 (1)
3. Puskarčíková (ČR) -45,4 (0)
4. Višněvská (Kaz.) -1:11,6 (1)
5. Džimová (Ukr.) -1:12,6 (3)
6. Hildebrandová (Něm.) -1:14,0 (2)
7. Gasparinová (Švýc.) 1:27,7 (1)
8. Mäkäräinenová (Fin.) -1:39,9 (7)
9. Dunkleeová (USA) -1:43,5 (3)
10. Olsbuová (Nor.) -1:46,6 (3).
Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů):
1. Koukalová 479
2. Dahlmeierová 464
3. Mäkäräinenová 448
4. Dorinová-Habertová (Fr.) 426
5. Hildebrandová 305
6. Braisazová (Fr.) 299
...9. Puskarčíková 280
23. Vítková 177
46. Charvátová (obě ČR) 52

Reklama