Hlavní obsah

Ambice českých žen ve štafetě zhasly už po druhém úseku

Anterselva
Aktualizováno

Pro české biatlonistky bez jejich největší hvězdy Gabriely Koukalové skončil štafetový závod Světového poháru v italské Anterselvě vlastně už po dvou úsecích, nakonec z toho bylo 16. místo v cíli. I třetí štafetové klání ovládly Němky.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková při střelbě vleže v Anterselvě.

Článek

Koukalová po náročném programu v posledních třech týdnech dostala volno. „Sama by se jen tak štafety nevzdala, takže šlo spíš o naše trenérské rozhodnutí, aby pošetřila síly a začala už myslet na únorové mistrovství světa," řekl trenér Zdeněk Vítek, jenž nakonec nahlásil hodně překvapivou sestavu.

Štafetu totiž nezvykle rozbíhala Lucie Charvátová a bohužel se nezbavila svého střeleckého bloku. Už při úvodní ležce musela použít dva náhradní náboje, ale to ještě zvládla dobíjení přesně, takže odjela v kontaktu s nejlepšími.

Jenže vstoje minula hned první tři rány z pěti a pak ani přes maximální dobíjení neodvrátila hrozbu pro sebe už tradičního trestného kola. Z něj se Charvátová vrátila na trať až na 21. místě s téměř minutovým odstupem na vedoucí tandem Francie, Německo. Česko bylo ze třiadvaceti zemí na startů bohužel jediné, kdo na prvním úseku musel kroužit po trestném okruhu. „Nebylo to, že bych se nějak klepala, ale střelba vstoje je pro mne pořád docela loterie," svěřila se Charvátová

Jitka Landová léčí únavový syndrom a vynechává celou sezónu, takže při onemocnění Jessiky Jislové a přípravě Markéty Davidové na juniorský šampionát dostala druhý úsek v Anterselvě svěřený Lea Johanidesová, která se po pěti letech vrátila do štafet při Světovém poháru. Od Charvátové přebírala na 16. pozici. Měla ale výrazné problémy v běhu, navíc při střelbě vleže musela také třikrát dobíjet. Zvládla to úspěšně a cestě na trestné kolo se vyhnula, figurovala ale na 19. místě s více než dvouminutovou ztrátou. „Měla jsem špatný den, nemohla jsem vůbec chytit den a s tím se špatně střílí," říkala smutně.

Němky měly díky skvělé Hammerschmidtové už po druhém úseku v čele náskok 32 vteřin a jasně mířily za triumfem. Johanidesová se prožila i při stojce problémy, musela využít dva náhradní náboje a její časové manko neustále narůstalo, takže Eva Puskarčíková vyrážela na třetí úsek až z 21. místa s propastnou ztrátou čtyř minut.

Za jasně vedoucím Německem se v souboji o druhé místo vedlo nejlépe Francii, na bronz pak mohlo myslet dalších pět zemí. České ambice na slušný výsledek byly pryč. Puskarčíková se posunula alespoň na devatenáctou pozici. „Dělala jsem, co jsem mohla, ale už jsem toho taky měla dost a viděla dvojitě," přiznala česká reprezentantka.

Na čtvrtém úseku se pak v popředí závodu bojovalo vlastně jen o třetí místo, nakonec ho ve finiši pro domácí Itálii získala Wiererová. Česká finišmanka Veronika Vítková měla z celého kvarteta nejlepší střeleckou bilanci, vůbec nedobíjela a nakonec z toho bylo 16. místo v cíli.

Světový pohár biatlonistek - Anterselva
Ženy - štafeta 4x6 km
1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:09:12,4 (0+12)
2. Francie +24,2 (0+8)
3. Itálie +33,4 (0+9)
4. Ukrajina +37,5 (0+6)
5. Rusko +1:16,0 (0+5)
...16. Česko (Charvátová, Johanidesová, Puskarčíková, Vítková) +3:52,9 (1+13)

Reklama