Hlavní obsah

Měla tam být nula na odchod, litoval Moravec odstřelení medaile a chtěl si namlátit

Hochfilzen

Zažíval zvláštní pocity. Páté místo ze sprintu v rakouském Hochfilzenu má pro Ondřeje Moravce svou váhu, vždyť na biatlonovém MS v této disciplíně nikdy lepší výsledek neudělal. Na druhou stranu ale věděl, jak blízko měl v závodě na 10 km medaili.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Český biatlonista Ondřej Moravec poslední rány hodně litoval.

Článek

K bronzu mu nakonec chybělo jen 7,6 sekundy a dobře věděl, že je nechal na trestném kole po stojce. Z deseti ran totiž na střelnici minul terč až tou poslední. „To se nemělo stát, měla tam být nula na odchod a byla by to úplně jiná písnička," prohlásil Moravec, jenž i tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek kariéry ve sprintu.

Každopádně platí, že 32letého českého biatlonistu nelze odepisovat. Na vrcholné akce se umí skvěle připravit. „Takhle vysoko jsem ani nepomýšlel, takže s umístěním spokojenost, jenže tam zůstává to jedno ale," vyčítal si Moravec chybičku vstoje.

„Jako malej kluk"

„Ta poslední rána byla medailová, škoda jí," řekl šéftrenér Ondřej Rybář, jenž v dalekohledu viděl, že nepřesná rána letěla doprava nahoru. „Předržel jsem ji ze strachu, jako malej kluk," zlobil se na sebe Moravec, jenž začal pomaleji, ale už bezchybným počínáním během první zastávky na střelnici se hlásil mezi nejlepší.

I přesto, že se necítil po smíšených štafetách úplně fit, na trati šlo mírné nachlazení stranou a dokázal své běžecké tempo vystupňovat. Najednou mohl před stojkou začít myslet na svou pátou medaili z mistrovství světa. Začal ji v dobrém rytmu a čtyři rány poslal do terče.

Kdyby měl stejně přesnou i tu poslední, určitě by stál na pódiu Jenže, přišla chyba a Moravec tak musel na trestné kolo. „Za tohle bych si fakt namlátil," posteskl si v cíli pro Českou televizi.

Velké díky servisu

Vypadalo to, že Moravec stěží uhájí pozici v elitní desítce. Poslední dva kilometry se ale skvěle udržel Němce Dolla, který pospíchal za titulem mistra světa a český reprezentant se díky parádním běžeckému tempu vytáhl až ke konečnému 5. místu. „Koukal jsem při odjezdu ze střelnice na tabuli, že je Doll první, takže mi bylo jasné, že ten závěr dá úplně na max," říkal.

„Bylo určitě dobře, že jsem to poslední kolo mohl s někým jet, pomohlo mě to zmáčknout se, ale běželo se mi dobře i samo o sobě. Podržely mě výborné lyže, zejména z kopce to bylo znát, takže velké díky patří servisu," doplnil Moravec, jenž má skvělou pozici do stíhačky.

„Tam to může být ještě daleko víc o střelbě, tak s ní musím naložit správně a snad mi dál nohy půjdou takhle dobře. Cítím, že mi trať sedí a jednoznačně se musím maximálně koncentrovat na střelnici. Jiná cesta nevede," myslel už na nedělní odpoledne.

Reklama

Související témata: