Hlavní obsah

Že se bojím Norů? Biatlonový mág Fourcade odpověděl gestem po poslední ráně

Oberhof

Bezchybně odstřílel svoji poslední položku a místo, aby francouzský biatlonový fenomén Martin Fourcade vypálil do posledního okruhu, otočil se na lyžích doleva, pohlédl na trojici norských soupeřů a teprve pak si v Oberhofu jel pro své druhé vítězství. Občas vyostřená norsko-francouzská biatlonová bitva dostala další náboj.

Foto: Martin Schutt, ČTK/AP

Martin Fourcade si radostně vyskočil na stupně vítězů po stíhačce v Oberhofu.

Článek

Co mělo gesto šestinásobného vítěze Světového poháru znamenat? Na tiskové konference v obležení bratrů Johannese Thingnese (dojel druhý) a Tarjeie (třetí) Boeových vysvětloval, že reagoval na slova dalšího z Norů Emila Hegleho Svendsena po pátečním sprintu. Po svém druhém místě totiž prohlásil, že Fourcade už má z Norů strach.

Francouzova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Odpovím diplomaticky. Mám hodně respektu k tomu, jak jsou Norové dobří, v každém závodě mě můžou porazit. Ale já se jich nebojím, stejně jako se nebojí oni mě. To byla má odpověď,“ tvrdil vedoucí muž Světového poháru.

Rivalitu mezi oběma týmy zvýšil přestup dlouholetého Fourcadova kouče Siegfrieda Mazeta k Norům před minulou sezónou. Na tiskové konferenci v Oberhofu ale mezi oběma tábory panovala na pohled přátelská atmosféra.

Rodinný souboj

Vždyť spokojeny mohly být obě rodiny. Boeovi se potkali na stupních vítězů poprvé od SP v Ruhpoldingu před dvěma lety. „Naši už doma vztyčují vlajku. A teď mi Martin říkal, že jeho bratr Simon vyhrál závod IBU Cupu (na Slovensku), tak rodinná bitva pokračuje. Už se těším, až se vrátí i do Světového poháru,“ hlásil Tarjei Boe, jenž byl v rámci své rodiny tím méně úspěšným.

„To je problém. Pokaždé, když jsme spolu na pódiu, Johannes mě porazí. Nemáte pro mě tip, jak to změnit?“ zvesela se ptal novinářů. Bratrský souboj se rozhodl až při poslední střelbě, Johannes přes celkem tři trestná kola staršího sourozence porazil.

„To byla hra kočky s myší. Jako když střílíme doma,“ culil se rychlejší střelec Johannes. „Zase ukázal, že je lepší,“ musel uznat Tarjei.

Reklama

Související témata: