Hlavní obsah

Biatlonisté se odrazili, otazníky zůstávají

Oberhof

Ne snad, že by v každém závodě bojovali o stupně vítězů, ale výsledkový progres elitních českých biatlonistů je na startu nového roku patrný. Po hodně nevyvedeném startu sezóny je Světový pohár v Oberhofu nabil lehkým optimismem směrem k olympiádě.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Veronika Vítková už může v klidu vyhlížet olympiádu v Pchjongčchangu.

Článek

Šéftrenér Ondřej Rybář stál po posledním závodě u střelnice mírně rozladěn ze stažení mužské štafety, která byla dojeta o kolo. „Ale tenhle závod o ničem nevypovídá,“ vykládal o souboji v extrémní mlze, v níž třeba domácí Johannes Kühn minul patnáct ran ze šestnácti.

Běžecké vlaštovky

Ani ženská štafeta devátým místem zaviněným nepřesnou střelbou neuchvátila, ale vzestup největších českých es Rybáře zahřál. Veronika Vítková ve sprintu zaznamenala první české pódium sezóny. „Po dlouhé době jsem byla na stupních, a hlavně tu potvrdila stabilní výkonnost,“ těšilo ji třetí místo ve sprintu.

Michal Krčmář se dvakrát prosadil do elitní desítky, Ondřej Moravec byl jedenáctý a třináctý, když v úvodních sedmi závodech sezóny nebyl žádný český muž do 20. místa. V top ten se objevila i Eva Puskarčíková a rovněž si pochvalovala mírný vzestup formy.

„Byly tam i vlaštovky s dobrými běžeckými časy, až na počasí můžeme být s Oberhofem spokojeni,“ hlásil Rybář před cestou do dalšího německého střediska Ruhpoldingu. Ženy vyrazí ve stejném složení, k mužům se vrátí uzdravený Michal Šlesingr, vyloučeny nejsou ani další změny.

Nominace po Anterselvě

Na testování ale už není moc času, příští pondělí schvaluje plénum Českého olympijského výboru nominaci pro Pchjongčchang. „Nějaký základ po nás budou chtít, ale uzavírat nominaci budeme až po Anterselvě 21. ledna,“ říká Rybář, jemuž ještě pár otazníků zůstává.

V nominaci bude pět mužů a až šest žen, do závodů zasáhnou vždy čtyři. Jasno má šéftrenér momentálně o čtyřech jménech: Krčmářovi, Moravcovi, Vítkové a Puskarčíkové, blízko je i Šlesingr, o další dvě místa se ještě strhne boj.

U žen si opakovanou důvěru trenérů vysloužily ve štafetách Markéta Davidová a Jessica Jislová, mistryně světa Gabriela Koukalová dál nezávodí, prohlášení o své budoucnosti by měla vydat zřejmě v příštím týdnu.

Na minulých ZOH v ruském Soči získali čeští biatlonisté šest medailí. Kolik jich podle vás ukořistí v jihokorejském Pchjongčchangu?
0
52,5 %
1-2
40,9 %
3-5
4,8 %
6 a více
1,8 %
Celkem hlasovalo 10586 čtenářů.

Reklama