Hlavní obsah

Je rozhodnuto! Koukalová na olympiádu nemůže, ukončila celou sezónu

Konec. Nejen naděje na olympijský start v jihokorejském Pchjongčchangu, ale rovnou celé sezóny. Gabriela Koukalová se nebude kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům tuto zimu věnovat biatlonu. Úřadující mistryně světa a nejlepší česká sportovkyně loňského roku měla na ZOH patřit k českým medailovým nadějím, jenže čtyři týdny před jejich začátkem přichází od Koukalové oficiální sdělení, že jí potíže s lýtky nedovolí závodit.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová měla být na olympiádě hlavním medailovým trumfem. Nakonec na ni vůbec nepojede.

Článek

„Snažila jsem se udělat maximum pro to, abych se vrátila. Bohužel to na tréninku nešlo podle mých představ. Moc mě to mrzí," prohlásila.

Osmadvacetiletá biatlonistka se poslední měsíc připravovala individuálně. „Bohužel v současném stavu není Gabča navzdory jejímu úsilí i snaze celého podpůrného týmu schopna závodit," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Zdraví je přednější

„Současný zdravotní stav Gábině nedovoluje přípravu v plné zátěži, potíže přetrvávají. Gabriela nyní podstoupí léčbu u Pavla Koláře A do této sezóny už nezasáhne. Nebylo to pro nikoho z nás lehké rozhodnutí, ale zdraví je přednější," doplnil šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Na čtvrteční mediální spekulace, že Koukalová už dospěla k rozhodnutí na ZOH nestartovat, reagoval přitom Hamza dost podrážděně a mluvil o tom, že celá věc musí mít štábní kulturu a že teprve při pondělním oznámení nominace biatlonistů na olympiádu přijde i vyjádření Koukalové k účasti na ní.

V pátek večer ale bylo najednou všechno jinak. „Probrali jsme společně s Gábinou a trenérem Rybářem všechny možnosti a domluvili se, že tuto sezónu vynechá. Vzhledem k našim olympijským ambicím mě tato situace mrzí, ale prioritou je její zdraví," mínil Hamza.

Cílem bylo olympijské zlato

Biatlonistka se přitom v posledních pěti letech stala českým sportovním fenoménem. Vedle velkého křišťálového glóbu za celkové prvenství ve Světovém poháru v sezóně 2015/16 má doma i všechny malé za jednotlivé disciplíny. Když se loni v březnu pak stala mistryní světa v závodě na 7,5 km, upnula se ke své poslední sportovní výzvě v podobě olympijského zlata.

V Pchjongčchangu měl přijít její vrchol. Osud tomu však chtěl jinak. Už v létě ji zaskočila bolest v lýtkových svalech zapříčiněná přetížením achilovek. Koukalová přestala trénovat naplno, z dávek postupně ubírala a doufala ve zlepšení, které se ale nedostavovalo.

Na začátku sezóny sice vyrazila s reprezentací do švédského Östersundu a věřila, že jí pomůže, když bude při pohárovém seriálu součástí týmu. „Ale ty tréninky neprobíhaly, jak jsme si představovali, nikam to nevedlo," uznal šéftrenér Ondřej Rybář. Pak už i psychicky ztrápené biatlonistce nepomohla ani individuální příprava v rakouském Obertilliachu.

„Na tréninku to taková paráda nebyla," uvedla Koukalová na Nový rok na svém facebookovém profilu bez bližších podrobností. A jak šel čas, začínalo být všem jasné, že své snažení bude muset vzdát.

Na minulých ZOH v Soči vybojovala Koukalová stříbro ze závodu s hromadným startem a ve smíšené štafetě. Dodatečně by měla získat ještě bronz ze štafety žen po diskvalifikaci původně druhý Rusek za doping. V Pchjongčchangu svou sbírku nerozšíří.

Reklama