Hlavní obsah

Běloruská zlatá fantazie, české biatlonistky skončily až dvanácté

Pchjongčchang/Praha
Aktualizováno

Poslední závod nevyšel podle představ. A to i pro favorizovaná kvarteta, střelba míchala pořadím. České biatlonistky mají za sebou v Pchjongčchangu štafetu, kterou ovlivnilo sněžení a vítr. Cílem bylo šesté místo, realita na trati 4x6 km přinesla 12. příčku. Zvítězily Bělorusky, Darja Domračevová získala čtvrtou zlatou z olympijských her. Druhé skončily Švédky, třetí byly Francouzky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Veronika Vítková po dojezdu do cíle sleduje oslavující Bělorusky. Česká štafeta dojela dvanáctá, Bělorusky vybojovaly zlatou medaili.

Článek
Fotogalerie

Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková – takto vypadalo složení české štafety v Alpensia Olympic Parku. Češky jely v této zimě ve Světovém poháru štafetu třikrát a vždy ve stejném složení.

Jako první se na trať vydala s číslem šest na dresu Puskarčíková, na první střelbu přijela ve druhé desítce. Jednou musela dobíjet a odjela do druhého kola na 13. místě.

Favoritkami byly Němky s Laurou Dahlmeierovou, která chtěla zaútočit už na třetí korejské zlato. Němky vyhrály sedm z osmi posledních štafet Světového poháru. Dalšími adeptkami na medaile byly Francouzky, Švédky, Italky a Norky. Po první střelbě byly v čele Američanky.

Puskarčíková musela na druhé střelbě dvakrát dobíjet, ale v chumelenici se posunula na sedmou příčku, Němky byly až patnácté. Na první předávku přijela jako první Itálie, druhé Američanky, třetí Slovenky, Češky byly šesté a na trať se vydala Jislová, která měla nakonec dvě trestná kola.

Počasí a chyby na střelnici

V polovině závodu bylo na čele Finsko, druhá se držela Itálie, z Češek už válčila Davidová, která odjížděla na trať čtrnáctá v pořadí. Při své první střelbě ani jednou nechybovala a vyhoupla se na desátkou příčku. Na čelo se dostala po páté střelbě Itálie následovaná Slovenskem.

Dokáže Davidová zopakovat bezchybnou střelbu i podruhé? Ne! Musela na dvě trestná kola a české biatlonistky spadly na předposlední místo – byly sedmnácté. K překvapení všech se na čele usadilo Polsko, druhé bylo Bělorusko, třetí Itálie.

Vítková mohla zmírnit český štafetový propad. V čele byly stále Polky, za nimi Francouzky a Italky.

Poslední kolo a závěrečné dvě střelby. Do čela šlo Bělorusko následováno Francií a Polskem, Slovenky byly čtvrté, v závěsu se držely Italky. Vítková sundala všech pět terčů a odjela ze stavu na čtrnáctá.

Poslední střelba a Darja Domračevová z Běloruska se udržela první i přes zaváhání. Druhé bylo Švédsko, třetí Francie. O první místo bojovaly tři štafety. Vítková se posunula na třinácté místo – dobíjela dvě rány. Do cíle dojela dvanáctá, což byl nejhorší výsledek v sezóně. Ze zlata se radovaly překvapivě Bělorusky.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Biatlon (Pchjongčchang):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Bělorusko (Skardinová, Krjuková, Alimbekovová, Domračevová) 1:12:03,4 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení)
2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Magnussonová, Öbergová) -10,7 (0+12)
3. Francie (Chevalierová, Dorinová Habertová, Braisazová, Bescondová) -17,6 (0+14)
4. Norsko -29,7 (3+12)
5. Slovensko -38,4 (1+9)
6. Švýcarsko -43,5 (0+16)
7. Polsko -43,6 (1+14)
8. Německo -53,9 (3+11)
9. Itálie -1:04,1 (4+13)
10. Kanada -1:33,4 (1+11)
12. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -1:56,3 (4+11)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články