Hlavní obsah

Povede biatlonisty cizinec? Nebránil bych se tomu, tvrdí Krčmář

Jablonec nad Nisou

Olympijské stříbro ze sprintu bude Michalu Krčmářovi navždy připomínat končící zimu. Český biatlonista ale nechce zapomenout ani na to, že zdaleka ne všechny závody mu vyšly podle představ. Na novou sezónu už se bude stejně jako celý tým chystat pod obměněným trenérským vedením.

Foto: Vít Černý, ČTK

Michal Krčmář při biatlonové exhibici v jabloneckých Břízkách.

Článek

Co ve vás převažuje, když se ohlédnete za sezónou?

Doteď jsem postupně pořád stoupal. Teď to nahoru nešlo, umístění v elitní desítce bylo méně, měl jsem výkyvy. Z toho bych si chtěl vzít ponaučení a být stabilnější. Na druhou stranu jsem si po prosinci uzavřel svěťák a veškerou energii vrhl k olympiádě. Jasně, jsou tu Fourcadové a Boeové, kteří dokáží jezdit celý rok, ale takovým třídám se absolutně nemůžu rovnat.

Energie nasměrovaná do olympiády se zjevně vyplatila…

Určitě, považuju si medaile i sedmého místa z vytrvalostního závodu. Jen mě mrzí, že jsem chlapské štafetě nepomohl k lepšímu výsledku, to je taková kaňka. Ale jdu ze sezóny se vztyčenou hlavou, medaili z olympiády moc sportovců nemá, strašně si toho cením.

Po odchodu Ondřeje Rybáře se změní vedení českého týmu. Nemáte z toho obavy?

Myslím, že náš tým se musí trochu okysličit. Všechno těch osm let fungovalo, přineslo to hodně medailí, ale už jsme tam všichni společně dlouho. Navíc věřím, že Ondra v tom systému nějakým způsobem zůstane, i když mi bude neskutečně chybět.

Ve hře je i varianta příchodu zahraničního trenéra, jak by se vám zamlouvala?

Vůbec bych se tomu nebránil. Do kolektivu by přišel nezávislý člověk, který nebude ničím ovlivněný. Čeští trenéři jsou kvalitní, ale v seniorské kategorii potřebujete lidi se zkušenostmi a těch tu tolik není. Snad bych byl u zahraničního trenéra opatrný jen, co se týče střelby, protože ta je o spoustě detailů. Třeba Michal Šlesingr mluví perfektně anglicky, ale přece jen by tam jazyková bariéra byla, čeština je pestrá a nejde to vždycky přesně popsat… Ale je to jen můj názor, o stavbě trenérského týmu zatím nevíme nic víc, než bylo v médiích.

Jak si teď odpočinete, než začne příprava na další sezónu?

Jedu na týden zregenerovat do Luhačovic, tam nikdo nikam nespěchá. Vyřadím z té své šestky na trojku čtyřku a budu mít klid. A pak budu hlavně doma. Cestuju celý rok, deset měsíců jsem v tašce na cestách, tak se těším, že se probudím a nebudu muset nikam balit…

Reklama

Související témata: