Hlavní obsah

Čas se naplnil! Legendární biatlonista Björndalen ukončil kariéru

Oslo/Praha
Aktualizováno

Už je to definitivní! Legendární norský biatlonista Ole Einar Björndalen ukončil ve 44 letech kariéru, během níž získal mimo jiné osm zlatých olympijských medailí a 20 titulů mistra světa. Nejúspěšnější biatlonista historie to oznámil na tiskové konferenci v Simostrandě, kde jako dítě odstartoval svoji zářivou sportovní dráhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen na trati - ilustrační foto

Článek
Fotogalerie

O odchodu legendárního Nora, jenž se dokázal prosadit i mezi běžci specialisty, se spekulovalo už delší dobu. Především poslední sezóna se mu totiž nevydařila podle představ a nedostal se ani do norské nominace na olympijské hry v Pchjongčchangu.

"Pořád mám motivaci, sport mi stále působí neuvěřitelnou radost a to víte, rád bych ještě pokračoval, ale tohle byla moje poslední sezóna," uvedl hvězdný Nor se slzami v očích.

Přiznal, že podíl na zásadním rozhodnutí měla i srdeční arytmie, která jej loni během léta několikrát postihla, stejně tak prodělal několik záchvatů. Lékaři sice rodáka z Drammenu ujistili, že problémy nejsou tak vážné povahy, aby jej ohrožovaly na životě, tělo mu nicméně po letech tvrdého tréninku jasně naznačilo - dost!

Zůstane u sportu?

S celkem 13 olympijskými medailemi (8-4-1) byl Björndalen do letoška nejúspěšnějším účastníkem zimních her. V Pchjongčchangu ho ale překonala krajanka Marit Björgenová, která má nyní z běhu na lyžích 15 cenných kovů.

Šestinásobný celkový vítěz Světového poháru, který během kariéry vyhrál 94 závodů SP, zatím neoznámil, zda u sportu v nějaké roli zůstane i nadále. Předseda Mezinárodní biatlonové unie IBU Anders Besseberg ho v minulosti označil za svého možného nástupce. Dvaasedmdesátiletý Nor, který je hlavou světového biatlonu od roku 1992, v březnu oznámil, že na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení.

Zatím se Björndalen hodlá věnovat rodině. S běloruskou biatlonistkou Darjou Domračevovou vychovává dceru Xenii.

Vizitka norského biatlonisty Oleho Einara Björndalena (44), který ukončil kariéru:
Datum a místo narození: 27. ledna 1974, Drammen
Výška a váha: 178 cm, 67 kg
Největší úspěchy: osminásobný olympijský vítěz, dvacetinásobný mistr světa, šestinásobný celkový vítěz Světového poháru
- OH (8-4-1): 1998 (Nagano) - zlato (sprint) a stříbro (štafeta); 2002 (Salt Lake City) - 4x zlato (sprint, stíhací a vytrvalostní závod, štafeta); 2006 (Turín) - 2x stříbro (stíhací a vytrvalostní závod) a bronz (závod s hromadným startem); 2010 (Vancouver) - zlato (štafeta) a stříbro (vytrvalostní závod); 2014 (Soči) - 2x zlato (sprint a smíšená štafeta)
- MS (20-14-11): 1997 (Osrblie) - stříbro (štafeta) a bronz (stíhací závod); 1998 (Hochfilzen a Pokljuka) - zlato (družstva) a stříbro (stíhací závod); 1999 (Oslo a Kontiolahti) - 2x bronz (závod s hromadným startem a štafeta); 2000 (Oslo) - stříbro (štafeta) a bronz (závod s hromadným startem); 2001 (Pokljuka) - stříbro (závod s hromadným startem) a bronz (štafeta); 2003 (Chanty Mansijsk) - 2x zlato (sprint a závod s hromadným startem); 2004 (Oberhof) - stříbro (štafeta) a 3x bronz (sprint, stíhací a vytrvalostní závod); 2005 (Hochfilzen) - 4x zlato (sprint, stíhací závod, štafeta, závod s hromadným startem); 2006 (Pokljuka) - stříbro (smíšená štafeta); 2007 (Anterselva) - 2x zlato (sprint a stíhací závod) a stříbro (štafeta); 2008 (Östersund) - zlato (stíhací závod), 3x stříbro (vytrvalostní závod, štafeta a závod s hromadným startem) a bronz (sprint); 2009 (Pchjongčchang) - 4x zlato (sprint, štafeta, stíhací a vytrvalostní závod); 2010 (Chanty Mansijsk) - stříbro (smíšená štafeta); 2011 (Chanty Mansijsk) - 2x zlato (štafeta a smíšená štafeta); 2012 (Ruhpolding) - 2x zlato (štafeta a smíšená štafeta); 2013 (Nové Město na Moravě) - zlato; 2015 (Kontiolahti) - stříbro; 2016 (Oslo) - zlato (vše štafeta), 2x stříbro (sprint a stíhací závod) a bronz (závod s hromadným startem); 2017 (Hochfilzen) - bronz (stíhací závod)
- SP: 6x celkový vítěz (1998, 2003, 2005, 2006, 2008-09); držitel 20 malých globů za celkové prvenství v hodnocení disciplíny; vítěz rekordních 94 závodů SP v biatlonu a jednoho v běhu na lyžích
Rodina: podruhé ženatý, s běloruskou biatlonovou hvězdou Darjou Domračevovou mají dceru Xenii
Ocenění: 2x nejlepší norský sportovec roku (2002, 2014); držitel prestižní Zlaté medaile Aftenposten (1998)
Ostatní: s 13 olympijskými medailemi a dalšími 45 cennými kovy z mistrovství světa jeden z nejúspěšnějších sportovců všech dob; s biatlonem začal jako dvanáctiletý, poprvé na sebe výrazně upozornil v roce 1993, kdy na juniorském MS v Ruhpoldingu získal tři zlata; při svém olympijském debutu na OH 1994 v Lillehammeru vyšel medailově naprázdno, mezi dospělými se na velké akci poprvé prosadil na stupně vítězů na MS 1997 v Osrblie, kde vybojoval bronz ve stíhacím závodě; na OH 2002 v Salt Lake City slavil hned čtyřikrát a stal se nejúspěšnějším sportovcem her; tento unikátní kousek se mu později povedl i na světových šampionátech v Hochfilzenu 2005 a Pchjongčchangu 2009; při své šesté účasti pod pěti kruhy v Soči 2014 se díky triumfu ve sprintu stal ve 40 letech a 12 dnech nejstarším vítězem individuální disciplíny v historii zimních olympiád, po vítězství ve smíšené štafetě zase vystřídal běžce na lyžích Björna Dählieho v čele nejúspěšnějších medailistů; na letošních OH v Pchjongčchangu, kam se v nabité konkurenci nekvalifikoval, ho o tento primát připravila krajanka Marit Björgenová; v poslední sezóně SP obsadil až 43. místo, nejlépe doběhl dvanáctý; vynikající běžec se dokázal prosadit i mezi specialisty; má přezdívku Kanibal, jako své koníčky uvádí motorky, kola a lezení po skalách.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články