Hlavní obsah

Vyjasnění! Konec! Ve mně už jsou dveře spíš zavřené, řekla Koukalová

Praha
Aktualizováno

Biatlon je pro Gabrielu Koukalovou minulostí. Co už mnozí brali jako jasnou věc, ona sama v úterních vyjádřeních více méně potvrdila. Vlastní budoucnost nespojuje s vrcholovým sportem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Gabriela Koukalová na archivním snímku.

Článek

„K biatlonu se vrátit nechci. Všechno, co se stalo, je pro mě doteď velmi traumatizující," řekla v rozhovoru pro DVTV moderátorovi Martinu Veselovskému.

Dosud se vyjadřovala v tom smyslu, že po letošní odpískané sezóně rozhodně nebude závodit ani v příští zimě. Vypadalo to, že si nechávala alespoň trošku otevřené dveře, stále to i říká, i když po lavině mnohdy nelichotivých obvinění, kterými zahrnula okolí, by byl návrat do reprezentace jen těžko představitelný.

Dnes potvrdila, že vnitřně už je v úvahách o budoucnosti o pořádný kus dále, s návratem nepočítá. „Ve mně už jsou dveře zavřené. Spíš o tom vůbec nepřemýšlím," uvedla.

Prakticky totéž zopakovala pro ČT Sport. "Už jsem to udělala, je to bolestivé téma," reagovala na dotaz moderátorky Barbory Černoškové, jestli pro ni nebude východiskem ze situace konec s biatlonem a zaměření spíše na charitu a na další záležitosti.

I v tomto případě nechala jen zlomek procenta naděje, že by se ještě kdy do světa sportu vrátila. "Hodně lidí mi sice říká, že jsem mladá a ještě najdu chuť, ale sama za sebe pochybuju, že by to mělo někdy nastat," prohlásila.

Odmala se cítila jiná

Předtím rozebírala zdravotní problémy a ohlížela se za svým nejen sportovním životem.

„Odmala se cítím jiná, ve všech směrech. I když se biatlon stal důležitou součástí mého života, vzpírala jsem se tomu být profesionální sportovkyní. Biatlonové výhry jsou krásná věc, ale pomíjivá. Teď mě naplňují jiné věci mimo sport, třeba jsem ráda, že mohu třeba pracovat na výtvarných projektech," uvedla Koukalová.

I v televizní zpovědi mluvila o tom, že měla problémy s příjmem potravy od 17 let. Jak uvedla už ve své knize, kterou zítra slavnostní pokřtí na Kampě, vše zřejmě odstartovala kritika nadváhy od trenéra v juniorské reprezentaci. „Cítila jsem se nějak poznamenaná, chyběl mi dostatek empatie," pokračovala.

Ve snaze zhubnout pak vyzkoušela řadu diet, často zvracela nebo jedla odličovací tampóny namočené ve vodě. „Naučila jsem se dělat všechno, abych neměla hlad a dokázala své problémy až mistrně skrývat. Moje stavy provázely pocity slabostí i chuť omdlít, asi jsem měla posunutý i práh bolesti," vykládala.

Z problémů Koukalové podle jejích slov pomohl až manžel Petr, který biatlonistku přesvědčil, že potřebuje odbornou pomoc. Terapie zabrala a Koukalová se naučila potíže zvládat. „Když jsme se s Péťou seznámili, tak mi došlo, že jsem se dostala za hranu zdravého přístupu života."

Připustila, že za svobodna jako Soukalová byla někdo úplně jiný než později jako Koukalová.

"Byla jsem mladá holka, která byla součástí systému, bála se dávat najevo názor," uvedla. Od upozaďování vlastní osobnosti se zvolna sunula k pozdějším stále ráznějším vyjádřením a činům. "Došla bych k tomu i bez seznámení s manželem," dodala.

Reklama

Související témata:
DVTV