Hlavní obsah

Biatlonová hvězda mění plány. Uvidíme se v příští sezóně, potěšila fanoušky

Praha

Po letošní sezóně chtěla skončit. Třetí velký křišťálový glóbus jí ale donutil k zamyšlení a Kaisa Mäkäräinenová se rozhodla ještě jeden rok závodit. „Uvidíme se v příští sezóně,“ napsala úspěšná finská biatlonistka do písku na pláži a poté video zveřejnila na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Finská biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová.

Článek

Mnoho závodníků se rozhodlo po minulé sezóně s biatlonem skončit. Do sportovního důchodu odešel legendární Nor Ole Einar Björndalen, jeho krajan Emil Hegle Svendsen i Čech Jaroslav Soukup. Mezi ženami už na tratích neuvidíme třeba mnohonásobnou medailistku ze světových šampionátů i olympijských her Francouzku Marii Dorinovou Habertovou, Italku Karin Oberhoferovou a Češky Veroniku Zvařičovou a hvězdnou Gabrielu Koukalovou, která přerušila kariéru.

Stejný krok chtěla udělat i Kaisa Mäkäräinenová, své plány pětatřicetiletá Finka ale nakonec přehodnotila a rozhodla se ještě pokračovat. „Uvidíme se v příští sezóně,“ potěšila své fanoušky poté, co na sociálních sítích zveřejnila video, na němž píše tento vzkaz do písku na pláži.

Kaisa Mäkäräinenová závodila do dvaceti let na lyžích bez pušky. Teprve až v roce 2003 se rozhodla, že zkusí biatlon. První úspěchy se dostavily v roce 2011, kdy poprvé v kariéře ovládla celkově Světový pohár a získala tak velký křišťálový glóbus. Druhý velký glóbus do své sbírky přidala o tři roky později a třetí vybojovala v letošní sezóně.

Úspěšná byla i na světových šampionátech, z nich si přivezla jednu zlatou, jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Vedle sportu se Mäkäräinenová věnuje pilně také studiu. Na univerzitě v Joensuu si vybrala pedagogiku, obory matematika a fyzika. Ve svých volných chvílích se věnuje háčkování, pletení a zahradničení.

Reklama