Hlavní obsah

Sankce pro biatlon! Olympijský výbor zastavil finanční podporu

Mezinárodní olympijský výbor zastavil finanční podporu biatlonu. Důvodem je korupční a dopingový skandál v Mezinárodní biatlonové unii (IBU). Ojediněle uplatňovaná sankce platí minimálně do zářijových voleb nového předsedy IBU, která musí reformovat svůj antidopingový program a nastínit, jak bude řešit případy ruských reprezentantů, kteří užili nedovolené látky.

Foto: Petr Horník, Právo

Tunel na trati Vysočina Areny. Ilustrační snímek.

Článek

"Tato zpráva je jasným signálem, že se biatlon musí očistit. A také logickým důsledkem, že se mezinárodní biatlonová federace dostává pod tlak. Je otázka, zda bude tento signál dostatečný i pro viníky," řekl ČTK prezident českého svazu Jiří Hamza, podle nějž dopingový příběh pokračuje dál.

Skandál naplno zasáhl nejvyšší vedení IBU letos v dubnu. Organizace včetně předsedy Anderse Besseberga čelila už předtím dlouhé měsíce obvinění z přehlížení dopingu ruských reprezentantů. Antidopingová agentura WADA uváděla, že právě tenhle problém pak byl "hlavním cílem korupce v IBU".

Spekulovalo se také o pochybnostech kolem prodeje vysílacích práv a finančních podvodech. Centrálu IBU v Salcburku dokonce prohledávala rakouská policie. Podezřelí jsou Besseberg a také generální sekretářka Nicole Reschová.

Dvaasedmdesátiletý Besseberg se ve stínu obvinění rozhodl do uzavření vyšetřování odstoupit z funkce.

Hlavou světového biatlonu od roku 1992. Jeho nástupce bude zvolen na kongresu IBU, který se od 5. do 9. září uskuteční v chorvatské Poreči. Kandidáty jsou Baiba Brokaová z Lotyšska a Olle Dahlin ze Švédska, Hamza se uchází o post prvního místopředsedy.

Měli by zametat před vlastním prahem, říká Hamza

Nemyslí si, že by zastavení finanční podpory ze strany MOV biatlon ohrozilo. "Finančních prostředků má biatlonová federace dostatek," uvedl Hamza s tím, že neví, zda se podpora MOV může vyplatit dodatečně.

"Na kongresu IBU budeme bojovat o to, aby se biatlon co nejdříve očistil. Někteří lidé si musí zamést před vlastním prahem," dodal.

Korupční skandál se týká období od roku 2012 do února 2017, kdy se konalo mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Uplácení provázelo i volbu ruské Ťumeně za dějiště MS 2021 v roce 2016. Dopingový skandál zahrnuje 65 pozitivních testů ruských sportovců, jejichž výsledky byly zaretušovány. Podle AP za to funkcionáři IBU přijali úplatek 300 000 dolarů (6,5 miliónu korun).

Kvůli nedůslednému boji s dopingem několik reprezentačních týmů včetně českého  bojkotovalo finále letošního Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň. Na stejném místě se v roce 2021 mělo uskutečnit i mistrovství světa, o to ale sibiřské město kvůli dopingové aféře přišlo a šampionát byl přesunut do Fieberbrunnu.

Rusko získalo šampionát po hlasování kongresu IBU při volbě před dvěma lety, při které v souboji se Slovinskem a Českou republikou dostalo 25 z 49 hlasů.

Reklama

Související témata: