Hlavní obsah

Nevšední týpek z klece, ze kterého se stává hladovější a agresivnější zápasník

Praha

Podobnou životní kombinaci mezi zápasníky často nepotkáte. Vysokoškolák, sportovní komentátor v angličtině, překladatel a vyznavač stand-up comedy. Jan Malach se nestydí postavit před publikum a bavit ho. Teď si dá od humoru oraz. Prioritou zůstává MMA, 14. března ho čeká v Ostravě na galavečeru OKTAGON MMA Matouš Kohout. „Pokud vezmu sebe, stává se ze mě hladovější a mnohem agresivnější zápasník. Ne člověk, ale zápasník,“ rozpovídal se Malach pro Sport.cz.

Jsem mnohem agresivnější a hladovější, říká před vyhroceným soubojem s Matoušem Kohoutem Jan MalachVideo: Sport.cz

 
Článek

Předchozí turnaj stejné organizace v Šamoríně zvládl jako komentátor pro anglicky mluvící fanoušky. V pěti letech začal s anglickým jazykem na počítači, koukal na filmy a dodnes ho provází. Malachovou oblíbenou destinací je Kalifornie, tam několikrát ročně létá.

„Odmala mám angličtinu rád, docela často překládám, ale není to můj hlavní zdroj příjmů. Kluci chtěli pomoct, tak se stalo, byl jsem rád. Komentování ale bylo dost náročný. Když se doma koukám na turnaj, když se jdu někam podívat, odejdu si pro pití, doma si něco uvařím, nekoukám na všechny zápasy, nemusím u nich mluvit. Takhle ale všechny sledovat, komentovat navíc v angličtině, byl jsem pěkně vyčerpanej," přiznává zápasník, který vystudoval ekonomickou vysokou školu.

Než se rozhodl pro MMA, závodně běhal na lyžích za Duklu v Liberci. Kolem sebe měl kluky, kteří se dostali až do reprezentace. On nebyl úplný top, navíc více ho vábilo zápasení. V profesionální kleci má za sebou dvaadvacet soubojů, první si připsal v roce 2013.

„Pokud vezmu sebe, stává se ze mě hladovější a mnohem agresivnější zápasník. Ne člověk, ale zápasník," pociťuje změny Malach, který si dokáže dělat také legraci z bojovníků MMA.

OKTAGON 16
Organizace OKTAGON MMA se vrací do nejtvrdšího města, do Ostravy. Hlavní duel v zápase na 5x5 minut obstará severomoravský rodák David Kozma, kterého čeká další titulová obhajoba. Návrat v rodném městě zpečetí Matej Kuzník. Fanoušci se mohou těšit i na odložené finále ženské OKTAGON VÝZVY mezi Lucii Szabovou a Sandrou Maškovou. Galavečer vysílá O2 TV Sport.

„Ondra (Novotný) mě poprosil, jestli bych nepřipravil nějakou stand-up comedy pro OKTAGON MMA, ale řekl jsem mu, promiň. Teď mám v hlavě MMA, až budu mít nastavení, tak to udělám," nechce se nyní muž s přezdívkou Král severu rozptylovat. „Rád si dělám srandu z fighterů MMA. Jde o interní vtipy, protože kluci od MMA jsou rozmanití," naráží Malach na fakt, že v tělocvičně se mohou potkat typy z ulice i ty, kteří mají vysokoškolský diplom. Přesto se tyto dva světy mohou obohatit. Jen vědět jak.

„Když se bere někdo moc jako sportovec, nejde do zápasu jako do rvačky, tak si musí vzít něco od bitkařů, použít dravost kluků z ulice. Naopak těmto klukům zase chybí disciplína sportovce," všímá si zápasník z Reinders týmu.

Foto: archiv J. Malacha

Jan Malach na soustředění v Americe.

Nyní má před sebou Matouše Kohouta, to je nyní jeho nejbližší soupeř v kleci. „Neříkám, že jsem starej, ale už jsem si pár vyhrocených zápasů prožil. Vím, že výkon v kleci se neodvíjí od toho, jestli jsem toho člověka měl rád, nebo jestli jsme se hádali a proběhl nějaký trashtalk," snaží se Malach soustředit na Ostravu. Jako nyní neřeší hecování, s otazníkem bere i taktiku soupeře.

„Čekáme postojáře, on tvrdí, že praví chlapi se perou v postoji, ale nikdy nemůžete věřit prozrazování taktiky druhý strany. Počítám s čímkoliv, jsem připravený na všechno. Myslím, že to dobře dopadne. Teď je potřeba vyměnit slova za činy," dodává Malach.

Má pravdu. Jen řeči žádný zápas ještě nevyhrály. Kdo zvítězí ve vyprodané Ostravě?

Reklama

Související témata: