Hlavní obsah

UFC ovládlo ostrov. Výjimečné akce si vyžadují monstrózní zásahy

První akce o víkendu, poté další tři. Vše na jednom místě. Ostrov Yas v Abú Zabí nyní náleží MMA organizaci UFC. Čtyři turnaje, při kterých panují přísná zdravotnická opatření. Na výstavbě zázemí se podileho přes sedm stovek lidí. Fight Island se v době koronaviru stává bublinou, která má velmi přísná pravidla. Kdo vkročí na toto území, je v bezpečné zóně a prošel všemi testy a prohlídkami.

Foto: archiv J. Hovězáka

Trenér Jaroslav Hovězák (vlevo), Jíří Procházka a trenér Martin Karaivanov na ostrově Yas.

Článek

„Je to docela jedinečná situace. Na ostrově je neuvěřitelná kontrola nad tím, kdo přichází, a nedovoluje lidem se vrátit, jakmile odejdou," řekl ESPN Lawrence Epstein z UFC.

První galavečer proběhne ze soboty na neděli, na akci UFC 251 bude také premiérově zápasit Jiří Procházka. S týmem jsou už na ostrově. Stejně jako všichni se nevyhnuli testům a karanténě.

„Můžeme se pohybovat v tzv. zelené zóně. Samozřejmě v ochranných pomůckách. V úterý už máme program. Promo, focení, trénink a už pojede předzápasový kolotoč. Proto jsme tady, takže si to užíváme. Budeme připraveni a věříme ve vítězství, nálada v týmu je super, víme, proč tady jsme," popsal současný stav trenér Jaroslav Hovězák před soubojem s Volkanem Oezdemirem.

Bez fanoušků organizace UFC zorganizovala předchozí tři akce na Floridě, i tam bylo vše ovlivněno nemocí covid-19. Pro ostrov Yas se vše ještě zpřísnilo. Po tomto víkendu se bude bojovat také 15. července, 18. července a 25. července.

UFC provedlo od 30. května do 27. června více než 2 500 testů na koronavirus, jedenáct jich bylo pozitivních. Pro nastávající čtyři akce budou ještě o třetinu navýšeny. V plánu je v průběhu měsíce provést 3 300 testů. Kdo je v karanténě a čeká na výsledky testů, nesmí opustit hotelový pokoj.

Pohled Jiřího Procházky
Premiéra v UFC je pro mě velký krok, takový splněný sen, ale to až po zápase. Cítím nějaký tlak, ale mám to na párku a chci to tak mít. Tlak si člověk vytváří sám, chci to proplout a dělat si své věci a docílit svého cíle. Soupeř je skvělý, má více zkušeností s topovými zápasníky v UFC, to se mu nedá odepřít, udělal výkony. Já jdu teď udělat svoji práci, kašlu na to, jdu udělat svůj výkon a nejlepší práci.

Součástí monstrózní akce je také propracovaná doprava osob na ostrov z celého světa. UFC v průběhu měsíce využije 22 charterových letů a přepraví 630 osob.

Celé zázemí pro čtyři MMA večery v Abú Zabí je vybudováno na rozloze 640 000 m2. Na stavbě se podílelo 740 dělníků, kteří odpracovali celkem 400 tisíc hodin.

Reklama