Hlavní obsah

Famózní vstup do UFC! Procházka poslal Švýcara k zemi po tvrdém K.O.

Aktualizováno

Kdo pochyboval, dostal ráznou odpověď. Jiří Procházka zvládl svoji premiéru v UFC famózně. Po 49 sekundách druhého kola vyhrál, když porazil Volkana Oezdemira stylem K.O. Přední, pravý hák a Švýcar šel k zemi. Český zápasník předvedl svoje, hodně pohybu, nečitelný a riskantní styl, který ale zvládl. Snesl hodně ran, což po zápase přiznal, ale v první minutě druhého kola bylo vše jinak. Tohle byl vstup mezi elitu, který svět MMA viděl na galavečeru UFC 251 v Abú Zabí. "Atmosféra super, líbilo se mi to," řekl po zápase Procházka.

Foto: UfC, Reuters

Jíří Procházka (vlevo) to dokázal. V premiéře v UFC porazil Volkana Oezdemira, když si zapsal K.O. ve druhém kole.

Článek

Konflikt zájmů v MMA. Český zápasník měl připravovat Volkana Oezdemira na zápas s Jiřím Procházkou

Jiří Procházka si poprvé vyzkoušel UFC klec v Abú Zabí

Jak dopadne premiéra Jiřího Denisy Procházky v UFC? Rozhodne jeho nečitelný styl?

Směr UFC. Jiří Denisa Procházka s předstihem odletěl k premiérovému zápasu v nejprestižnější organizaci

První MMA zápas zvládl Procházka v roce 2012. O osm let později si připsal největší úspěch tohoto sportu v Česku, porazil sedmičku polotěžké váhy v nejprestižnější organizaci světa. "Jirka to zvládl v neuvěřitelném zápase a v neuvěřitelném stylu," okomentoval duel komentátor Ondřej Novotný v přímém přenosu na Nova Sport 2.

Procházka šel do duelu se šňůrou deseti výher, naposledy prohrál v roce 2015, když ho porazil v japonské organizaci Rizin FF Mahammed Lawal. Od té doby devět K.O., případně T.K.O. Teď přidal největší výhru v kariéře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

UNLEASHED THE POWER! 👊 The division has been put on notice. @JirkaProchazka #UFC251

Příspěvek sdílený ufc (@ufc),Čec 11, 2020 v 7:12 PDT

"První kolo bylo trochu zatuhlejší. V pauze jsem dostal dobrý rady. Odlehčit se, prodýchat to a v dalším kole trošku přidat více svěžesti, jít víc do hloubky, prostě se do zápasu víc zakousnout. Ze začátku jsem měl v hlavě, že ho trefím a vypnu, ale tohle jsem musel úplně opustit a soustředit se na daný okamžik," popsal Procházka svůj pohled na první duel v UFC.

V zápase ho čekal soupeř, který má rád bitky v oktagonu. „Řekl bych, že to je trošku větší drsňák, trochu rváč, má to v sobě. Není zlý, je fajn, ale je vidět, že když vleze do klece, je mu tam dobře a jde se porvat," okomentoval Švýcara Viktor Pešta před zápasem. Oezdemir trefoval, měl v úvodním kole dvakrát více úderů, ale žádný nebyl zničující. Brada brněnského bojovníka držela.

Procházka vs. Oezdemir
Věk27 let30
Výška193 cm185
Váha93 kg93
Zápasy3122
Výhry27 (24 K.O.)17 (12 K.O.)
Porážky35
Remíza10
Současná série11 výher0
První zápasRok 20122010

Čtenáři Sport.cz se zapojili před zápasem do ankety. Z 11 tisíc jich téměř 87 % věřilo ve vítězství českého bojovníka z brněnského Jetsaam gymu. Nespletli se. "Je to blázen, když jsem viděl první kolo, fakt úlet," usmíval se David Dvořák, který spolukomentoval turnaj UFC 251 pro Nova Sport 2.

V prvním kole Procházka vybízel soupeře k aktivitě, poklepával si na hrudník, dodával si jistotu a předváděl svůj neortodoxní styl, kdy měl opět svěšené ruce u těla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

WELCOME TO THE BIG SHOW 🤯 We have a new contender at light heavyweight! #UFC251 #InAbuDhabi @VisitAbuDhabi

Příspěvek sdílený ufc (@ufc),Čec 11, 2020 v 7:02 PDT

"Malinko jsem ho nepoznával, přišel mi hodně přemotivovaný, signalizoval na soupeře, asi se chtěl co nejvíce UFC prodat, ale to je nebezpečný, v prvním kole se mu tohle mohlo vymstít, naštěstí se to ale nestalo," dodal Dvořák.

Po letech v Japonsku zažil Procházka atmosféru jiné organizace. A byl spokojený.  "Na to, že jsme zvyklí z Japonska na velký ohňostroje a velkou show kolem zápasu, tak UFC má všechno pěkně popořadě oddělený, věděli jsme, co máme dělat. Na všechno měli lidi, přišli jsme, odzápasili, zpátky, pár rozhovorů a super."

Rodák z Hostěradic se stal pátým českým MMA bojovníkem, který se v UFC představil. V minulosti v ní působili Karlos Vémola a Viktor Pešta, v únoru vypršela smlouva Lucii Pudilové. Stejně jako Procházka má platnou smlouvu David Dvořák, který si v březnu připsal premiérovou výhru. V Praze žije a trénuje i Uzbek Machmud Muradov, který do oktagonu nastupuje také s českou vlajkou.

Turnaj UFC 251 nabídl také tři titulové zápasy. V hlavním duelu Kamaru Usman porazil Jorge Masvidala, který přijal bitvu jen šest dní předem, jako náhradník za Gilberta Burnse, který se nakazil koronavirem. V řežbě o pás šampiona pérové váhy Alexander Volkanovski udolal Maxe Hollowaye. V bantamové váze se radoval v UFC neporažený Petr Yan, který porazil legendu José Alda v pátém kole na T.K.O.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Tak jo nooo... UFC 1-0. Dekujeme vsem!!! 👊🏻👊🏻🇨🇿‼️ #ufc251 #ufcfightisland #teamdenisa #jetsaamgym

Příspěvek sdílený Martin Karaivanov (@martinjetsaam),Čec 11, 2020 v 7:14 PDT

Reklama

Související témata: