Hlavní obsah

Krutý rozsudek vykonán! Zápasníka Afkariho popravili

Marné byly protesty mezinárodní veřejnosti, světové sportovní komunity i politických špiček. Íránská státní média oznámila, že v sobotu byl vykonán trest smrti vynesený soudem nad někdejším reprezentačním zápasníkem Navídem Afkarim za vraždu policisty při protivládních protestech v roce 2018. Jeho případ vyvolal pobouření ve světě. Aby ušetřil život 27letého sportovce Írán mezi jinými vyzval také americký prezident Donald Trump.

Foto: Sport.cz

Zápasník Navíd Afkari byl v Íránu popraven.

Článek

Afkari byl popraven "dnes ráno po provedení zákonných procedur a na naléhání rodiny oběti," citovala agentura AFP prohlášení generálního prokurátora provincie Fárs.

Afkariho advokátka nicméně na twitteru napsala, že se teprve v neděli mělo uskutečnit setkání s rodinou oběti kvůli "žádosti o odpuštění", která by umožnila vyhnout se vykonání hrdelního trestu.

Afkari byl obviněn z ubodání příslušníka bezpečnostních sil při protivládních protestech ve městě Šíráz. Podle jeho advokátky neexistují důkazy o jeho vině, on sám podle své rodiny a aktivistů tvrdil, že byl k přiznání donucen mučením. Spolu s Navídem Afkarim byli za účast na demonstraci odsouzeni jeho dva bratři, jeden na 54 a druhý na 27 let vězení.

Řada aktivistů i zápasnických osobností z celého světa včetně šéfa organizace UFC Danyho Whitea zorganizovalo petici za záchranu Afkariho života, kterou podepsalo přes deset tisíc lidí.

„Připojili jsme se ke světu a jsme rozhořčeni nad rozsudkem smrti íránského režimu pro Navída Afkariho," uvedla například i mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová. „Po účasti na pokojných protestech v roce 2018 byl mučen, aby vydal falešné přiznání," dodala.

Reklama

Související témata: