Hlavní obsah

Bledá vlétla do profi, český talent předvedl K.O. a slovenská hvězda odešla s krvavým obličejem

Brno

Sedmiměsíční MMA půst organizace OKTAGON MMA skončil v sobotu v Brně v Bobyhall. Jedenáct zápasů, z toho dva ženské a zápasníci z osmi zemí, to bylo menu, kterého se fanoušci dočkali. Profesionální premiéru vysekla přesvědčivě Tereza Bledá. Český talent Jakub Tichota vytáhl jednoho ze svých žolíků, byl nekompromisní. Ostré lokty předvedl Jakub Běle. Druhý dech chytil Miroslav Brož, který vyhrál a požádal přítelkyní v kleci o ruku. Těžkou nálož musel skousnout Gábor Boráros, kterou mu uštědřil španělský rival. V hlavním duelu večera slavil Ronald Paradeiser, Karola Ryšavého uškrtil.

Vítěz a král je jenom jeden, a to jsem já. Jakub Tichota a jeho nekompromisní výhraVideo: Sport.cz

 
Článek

Machmud Muradov, Karlos Vémola, Václav Mikulášek, Viktor Pešta a další zápasníci z české a slovenské scény zavítali do Brna. Kdo nezápasil, sledoval dění v kleci.

Na úvod se představil Michal Plesnik, ale tahle profi premiéra mu nechutnala, Rafael Xavier využil svých zkušeností a svými lokty si vynutil výhru už ve čtvrté minutě prvního kola. Po nich patřil oktagon bojovníkům, kteří strávili drtivou většinu zápasu v objetí na pletivu. Nakonec se z výhry nad Branislavem Zuzákem radoval Zdeněk Polívka. Žádný atraktivní fight pro oko diváka, ale výhra má na miskách vah stejnou hodnotu.

První profesionální výhra Terezy Bledé. Osmnáctiletá zápasnice už nechce být Rondou ani PopelkouVideo: Sport.cz

Jakub Tichota a Denis Tripšanský. Mladý český talent z Reinders gymu předvedl ve svém druhém profesionálním MMA zápase brutální tah na branku. Slovenský protivník toho moc nenabídl, nedostal prostor. Tichota do svého 99 sekund trvajícího vystoupení naskládal přesný hák na bradu, po kterém si Tripšanský sednul. Tohle byla chvíle, kdy Tichota věděl, že nadešel čas pro ukončení. Nekompromisně vypustil své ruce. „Stále jsem neukázal všechny žolíky, pár jich tam ještě mám," byl spokojený vítěz.

Trable Gábora Borárose, rozhodčí řekl stop. Nepříjemná rána do rozkroku a velká krvácející rána v obličejiVideo: Sport.cz

První ženský duel patřil Magdaléně Šormové a její soupeřce z Finska. Minna Grusanderová šla v americké Invictě o titul, také česká zápasnice pod touto organizací bojovala. Teď se potkaly v Brně. Vyrovnaný zápas museli nakonec rozhodnout rozhodčí na bodech. Slavila Šormová, která ale přiznala, že jistá si výhrou nebyla. „Věděli jsme, že to není žádná potrava. Cítila jsem se jako vítězka, ale ten čertík tam je vždycky," řekla po zápase Šormová, která poprvé zápasila pod trenérem André Reindersem.

Pokud by šlo vše podle plánu, měl jít v dalším duelu za pletivo Viktor Pešta, ale prošel nemocí covid-19, takže Maďar Csaba Hocz šel bojovat s Němcem Alexanderem Poppeckem. A mohl být s touto volbou spokojený, slavil výhru, když byl v postoji přesnější a ubránil všechny pokusy o takedowny. Pešta na místě tento souboj sledoval, je možné, že právě Němec bude dalším soupeřem druhého Čecha, který zápasil v UFC.

Jakub Běle zpět na vítězné vlně. Tomáš Bolo nemohl kvůli velké tržné ráně pokračovatVideo: Sport.cz

Dlouho se v kleci nezdržel Jakub Běle, který nabrousil lokty a Tomáš Bolo odešel ze zápasu s roztrženým čelem, po minutě druhého kola souboj ukončil lékař. Zdraví vždy na prvním místě. „Byl jsem skvěle připravenej, cítil jsem to, šel jsem si pro to. Myslel jsem, že budeme pokračovat, ale té krve bylo fakt hodně," přiznal Běle.

Jakub Dohnal a Krisztián Simon, bitva, která musela bavit i ty, kteří nevyznávají přetahovanou na zemi. Technicky vyspělí zápasníci, kteří dokázali přecházet z pozic, ale vítězem mohl být jen jeden, stal se jim Dohnal, vyhrál těsně 2:1 na body. „Jak skončil zápas, vůbec jsem nevěděl, kdo vyhrál. Ten kluk je fakt dobrej, má velkou budoucnost," uznal kvality slovenského bojovníka Dohnal.

Poté přišel čas na sledovanou premiéru Terezy Bledé. Sbírala úspěchy v amatérkách, vyhrála projekt Oktagon Underground, teď měla před sebou první duel v profesionálním MMA. Maturita ji trvala složit jedno kolo a 109 sekund.

Miroslav Brož se s tím nepáře. Hned po vítězství nad Šindelářem požádal přítelkyni o rukuVideo: Sport.cz

V prvním kole osmnáctiletá Češka nasadila dvě páky, kdy Francouzka měla ruku propnutou jako luk, přesto se nevzdala. Ve druhém kole Bledá přidala na intenzitě a za 109 sekund bylo hotovo, rozhodčí souboj ukončil. Když nešla jedna věc, přišlo na řadu bití, které ukončil rozhodčí. „Super, akorát si to nebudu pouštět, za ten postoj, strašný. Navíc jsem se pokoušela ukončit zápas na submisi. Asi jsem tam chybovala, ale Marie měla patrně gumový ruce. Spokojenost? Jde to," usmála se Bledá.

Miroslav Brož zažil perné chvíle už před zápasem, za měsíc se mu třikrát změnil soupeř. Nakonec s ním šel měřit síly Adam Šindelář. Ten pomalu směřoval k porážce, ale před koncem posledního kola mohl vše otočit, chytl Brože do trianglu, ale ten zázrakem přežil a mohl slavit výhru. Po zápase také děkoval Bohu. „Půl minuty jsem neměl kyslík. Ani nevím, jak jsem to dokázal. Říkal jsem si, Bože, dej mi sílu," přiznal po zápase vítěz. Přesto po této vypjaté chvíli požádal přítelkyni o ruku.

Slovenská hvězda, tou byl v Brně Gábor Boráros, ale odešel poražen, po dvou kolech řežbu ukončil lékař, protože Tato Primera páchal hodinu před půlnocí zlo, Boráros odešel s hodně rozbitým obličejem od přesných úderů španělského soupeře.

Finále patřilo slovenskému měření sil. Karol Ryšavý vs. Ronald Paradeiser. Kdo čekal dlouhou a taktickou podívanou, nedočkal se. Paradeiser soupeře hodil a krok po kroku kontroloval vývoj zápasu, až mu Ryšavý nabídl záda a byl ve čtvrté minutě uškrcen, sice se nevzdal, ale usnul, takže vše ukončil rozhodčí.

Reklama

Související témata: