Hlavní obsah

Bublina vyjde na miliony. Krpálek nesmí jít ani fandit

Praha

Dvacet devět let čekalo české judo, než bude opět moci uspořádat vrcholnou akci, od čtvrtka do soboty se dočká. Jen to bude v pražské O2 areně úplně jiný evropský šampionát, než si organizátoři i samotní závodníci představovali. Bez diváků, se spoustou omezení, na druhou stranu jako vrchol sezony, která původně měla být olympijskou…

Foto: Český svaz juda

O2 arena už je na šampionát připravena.

Článek

Většina ze zhruba 360 přihlášených judistů už se ubytovala v pražském hotelu Duo, dnes do něj nastoupí i největší hvězda akce Lukáš Krpálek. Ubytování smějí judisté opustit jen v den svých zápasů, kdy je odvezou do největší české haly.

Procházka po Praze, tréninkový výběh kvůli shazování kil před oficiálním vážením či fandění krajanům v hale? V bublině, kde budou od okolního světa izolováni závodníci, trenéři, organizátoři i média, přísně zakázáno.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech judo (@czechjudo)

Samozřejmostí jsou pak negativní testy na covid-19. Těm, kteří už ho prodělali, což je třeba velká část české reprezentace, stačí jeden, ostatní účastníci musí mít dva až tři.

Zajištění testování je pro pořadatele v čele s předsedou Českého svazu juda Jiřím Dolejšem jen jedním z mnoha úkolů, které jim pandemie koronaviru přinesla. Už jen termín akce museli třikrát měnit, původně se měl šampionát konat na jaře, jistotu jeho konání získali až po udělení výjimky od státu.

„Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli se turnaj uskuteční. A de facto jsme připravovali dva turnaje. Původní formát byl včetně diváků a společenských akcí, ale epidemiologická situace to změnila,“ vypráví Dolejš.

Foto: archiv Lukáše Krpálka

Judista Lukáš Krpálek.

„Od mezinárodní federace je obrovský zájem, aby turnaje probíhaly, ale zdraví závodníků staví na první místo, má velmi přísné podmínky. Další požadavky má naše hygiena a ta opatření nejsou koordinovaná, což přináší problémy i zvýšené finanční nároky,“ líčí Dolejš.

Například jedno kolo testování všech účastníků akce vyjde zhruba na milion korun, naopak přes pět milionů je výpadek ze vstupného. „Pro rozpočet jsou to velké rány, ale jak dopadne, zjistíme až po vyúčtování,“ doplňuje svazový předseda.

Reklama

Související témata: